Националната среща на фермерите трябва да стане практика във всички европейски държави

Националната среща на земеделските производители в България трябва да стане практика във всички европейски държави.

Националната среща на фермерите трябва да стане практика във всички европейски държави

Това каза по време на шестото издание на срещата Чеслав Адам Шекерски, председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент. По думите му, чрез подобни събития се упражнява натиск върху министрите и депутатите, а освен това се създава по-добра атмосфера за реформите на бюджета през 2020 г. Основен акцент в речта на Шекерски беше бъдещата Обща селскостопанска политика.



Глобализацията в общия световен пазар изисква определени регулации, заяви Шекерски и изтъкна основните недостатъци на настоящата селскостопанска политика: прекалено разхищаване на средства за администриращи органи, а не за самите производители и преекспониране на опазването на околната среда, за което също се харчат много пари. Същевременно земеделските производители във водещи европейски държави са на средна възраст над 60 години.       

Той отправи и конкретно послание за общата земеделска политика. Чеслав Шекерски изтъкна, че спирането на обезлюдяването и подобряването на инфраструктурата в селата изискват големи средства. Подчерта нуждата от запазване на втория стълб и необходимостта от разширени инструменти за регулиране на пазара.