С дрънкалки и балони ще протестират в Добрич срещу насилието в детските заведения

Протест „Не на насилието в детските ясли, градини и училища” ще се проведе днес от 12 часа пред сградата на Община Добрич.

С дрънкалки и балони ще протестират в Добрич срещу насилието в детските заведения

Ще излезем с плакати, детски дрънкалки и балони, съобщи за Добрич онлайн организаторът Яница Русева. Дано се включат повече хора, защото действията ни са в защита на интересите на децата ни, коментира тя.
Протестът „Не на насилието в детски ясли, градини и училища” е в подкрепа на 14 предложения, внесени в Народното събрание от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Няколко са исканията, които ще заявят с действията си протестиращите. Освен въвеждането на постоянно видеонаблюдение в детските заведения, те настояват за мандатност на началниците и директорите и за периодични тестове и събеседвания за определяне състоянието на служителите в тях. Сред исканията са осигуряване на необходимите специалисти – психолози, логопеди, социални работници и други, на помощен персонал за всяко дете със специални образователни потребности. Протестиращите искат още промяна на адаптационния модел при първоначалното постъпване и смяна на детско заведение, въвеждане на периодично, ефективно и задължително обучение на служителите, гъвкаво и адекватно финансиране в системата на образованието и други. 
Протести срещу насилието в детските ясли, градини и училища се провеждат в още 11 града в страната в периода между 10 и 25 февруари.