Въвеждат електронно управление в Община Балчик по трансграничен проект

Изпълнението на проект „Мрежа за интелигентно сътрудничество на черноморските общности в трансграничния регион“, акроним SMART BSnetwork, ще представи утре от 10.30 часа пред журналисти Община Балчик.

Въвеждат електронно управление в Община Балчик по трансграничен проект

Проектът се изпълнява по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България, приоритетна ос 5 “Ефективен регион“, в  партньорство с Община Наводари, област Констанца.
Основната цел на проекта е да създаде условия за сътрудничеството между публичните администрации в трансграничния регион на черноморските общини в област Добрич и окръг Констанца, да подобри тяхната ефективност и да стимулира участието на частните заинтересовани страни в процеса на вземане на решения. Целта ще бъде постигната чрез включването на поне 10 местни общности, представлявани от публичните администрации и частните заинтересовани страни в съвместни инициативи и инструменти за хоризонтално трансгранично сътрудничество. Проектът включва дейности като: мрежа за интелигентно сътрудничество на черноморските общности в трансграничния регион, съвместна стратегия за сътрудничество и териториално развитие на трансграничния черноморски регион, създаване на съвместна уеб платформа, работни срещи и семинари, оборудване с технически средства.
Ключова дейност в проекта е реализирането на иновативен модел за обществени услуги и електронно управление в община Балчик. Той предвижда въвеждане на интегрирана информационна система за управление, проектирана и разработена като единна платформа за управление на финансовите потоци, документооборота и обслужването на гражданите и фирмите в  общината. Електронната платформа ще бъде реализирана чрез използването на най-съвременните технологии в областта на информационните системи и има следните основни функции: консолидира всички финансови потоци на общината в обща система,   автоматизира дейността на служителите на Общината, автоматизира дейността по обслужване на клиентите, предоставя възможност за автоматично осчетоводяване на всички операции, предоставя електронни услуги на граждани и фирми. Със сходни характеристики и функции ще бъде и интегрираната информационна система, която ще се въведе в Община Наводари в рамките на проекта.
Бюджет на проекта е 427 222.06 евро, а срокът на изпълнение – 22 август 2017-21 август 2019 година.