Осъдиха мъж за пране на пари, придобити от сводничество

Окръжен съд - Добрич осъди мъж от варненското село Кипра за пране на пари, придобити от сводничество.

Осъдиха мъж за пране на пари, придобити от сводничество

42-годишният Мирослав М. беше признат за виновен в това, че през периода от 16 февруари 2009г. до 14 юни 2011г., при условията на продължавано престъпление, в село Кипра, Франция и Германия, е извършил финансови операции и сделки с имущество на обща стойност 23 558.68 лв. със средства, за които е знаел, че са придобити от него чрез тежко умишлено престъпление - трафик на жени през граница с цел да бъдат използвани за развратни действия. 



За извършеното деяние мъжът беше осъден на лишаване от свобода за срок от 2 години и 6 месеца, както и да заплати в полза на държавата цялата придобита от престъплението сума от 23 558.68 лева. 

Подсъдимият беше оправдан за разликата до първоначално повдигнатото му обвинение за пране на пари в особено големи размери - 73 290.30лв., квалифицирано от  прокуратурата като особено тежък случай.

Съдебният състав счете, че са налице основания за групиране на наложеното по настоящото дело наказание с друго 4-годишно ефективно наказание, наложено на същия мъж във Франция. Като се позова на Европейската конвенция за международно признаване на присъдите, постановени в държавите - членки на Съвета на Европа, съдът определи общо наказание за българския гражданин в размер на по-тежката от постановените срещу него санкции,  а именно - лишаване от свобода за срок от 4 години. 

Мъжът е бил осъден от Върховния съд на Страсбург за това, че заедно с още 3 жени и двама мъже от България, през 2010-а и 2011 година в Страсбург и на територията на цяла Франция е подпомагал, насърчавал и улеснявал проституцията на няколко млади жени или е упражнявал натиск върху тях, за да проституират. 

Подсъдимият вече е излежал изцяло присъдата си във Франция, като така на практика е изтърпял и наложеното му от Окръжния съд общо наказание. 

Мирослав М. е последният от общо седем души, привлечени като обвиняеми по досъдебно производство за пране на пари. Останалите шестима се признаха за виновни по повдигнатите им обвинения и сключиха споразумения с прокуратурата, които Окръжен съд - Добрич одобри.