Слънцето ще стане по-студено и мрачно до 2050 година

Слънцето ще стане по-студено и мрачно до 2050 година. Това прогнозират астрономи от Калифорнийския университет в Сан Диего, цитирани от Phys.org и Astrophysical Journal Letters.

Слънцето ще стане по-студено и мрачно до 2050 година

Според учените тези изменения ще бъдат резултат на "големия минимум" на слънчевата активност - периодично събитие, по време на което слънчевата активност намалява, образуват се по-малко петна и спада силата на излъчване в ултравиолетовия диапазон, пише БГНЕС.


По време на изследването специалистите анализират 20-годишното поведение на сходни със Слънцето звезди и на основата на тези данни стигат до извода, че нашата звезда ще помръкне към средата на XXI век.

Слънчевата активност се увеличава и намалява с периодичност 11 години. При това, според изчисленията на астрономите, към 2050 година температурата на Слънцето може да спадне до т.нар. маундерски минимум (Maunder Minimum), регистриран в периода от 1645 до 1715 година. Тогава, според изчисленията на астронома Едуард Уолтър Маундер, вместо обичайните 40-50- хиляди слънчеви петна, на повърхността на светилото са се образували общо само 50 петна. Този исторически отрязък често се свързва с т.нар. "малък ледников период", но не всички учени са съгласни с това мнение. Според противниците на тази теза дори при силно спадане на слънчевата активност, няма как да се получи глобално застудяване. 

Източник: Нова телевизия