Грипът и ОРЗ покосяват по-често гимназистите в Добричко

Грипът и острите респираторни заболявания /ОРЗ/ през последните дни засягат по-често учениците от гимназиален етап на обучение в Добричка област.

Грипът и ОРЗ покосяват по-често гимназистите в Добричко

Това става ясно от днешната справка на Регионалното управление по образование за отсъстващите през първата учебна смяна поради болест. Прави впечатление, че повечето покосени болни са от гимназиите. От РУО казаха за Добрич онлайн, че миналата седмица с грип и ОРЗ са били повече деца училищата от прогимназиалния етап.



Сред училищата с най-много болни са частна гимназия „Леонардо да Винчи“ - с 32 процента отсъстващи ученици, професионалната гимназия „Тодор Рачински“ в Генерал Тошево – 30 процента, гимназиите "Проф. д-р Георги Павлов" и „М. В. Ломоносов“ – 25 на сто, ЕГ „Гео Милев“ – 20 процента. За увеличение от края на миналата седмица на заболелите между 15 и 29 години съобщи и директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова.

Като цяло броят на отсъстващите от училищата в Добричка област заради грип и ОРЗ е нисък, посочиха от РУО. В час поради болест днес преди обед не са били 14 процента от децата. Грипна епидемия се обявява ако отсъстващите ученици в учебните заведения в областта надхвърлят 30 процента.