Изложба "Майстори на графичните техники" в Художествена галерия - Добрич

От 13 февруари в Зала 2 на галерията ще бъдат експонирани графики на четирима известни български графици, заели трайно място в българското изобразително изкуство и по повод годишнина от рождението им. Изложбата продължава традицията да представяме на публиката най-доброто от фонда на галерията под надслов „Майстори на графичните техники".

Изложба "Майстори на графичните техники" в Художествена галерия - Добрич

Юлий Минчев /1923 – 2006/ е представен с десет линогравюри. Той е илюстратор на много книги за деца и юноши, художник на списание "Антени". Като един от основателите на дружеството "Приятели на Индия" е дългогодишен оформител и на списание "Светилник", както и на двутомния албум "Войните на България". Има реализирани самостоятелни изложби в Берлин (Германия), Прага (Чехия), Будапеща (Унгария), Варшава (Полша), няколко в България и през 1997 г. - в София (зала "Р. Алексиев").  



Пет творби в експозицията са на Михаил Петков /1933 – 2015/.  Той тридесет и две години работи като художник в Българска национална телевизия и е създател на телевизионната графика у нас. Работи в една от най-трудните графични техники – мецотинто. Роден в Добрич. Носител на национални и международни награди. Участник в представителни изложби на българско изкуство в Австрия, Германия, Япония, Индия, САЩ, Латинска Америка, Италия, Скандинавските страни, Франция, Полша, Русия, Унгария и други, както и в международни биеналета на графичното изкуство.

Посетителите могат да видят пет литографии от Симеон   Венов /1933 – 1999/. Той е емблематично име в областта на изящната графика, отличава се с изтънчената си естетика, с емоционална чистота и сила на посланията, които отправя към публиката. За илюстрациите си към книгата "Синята брада" на Шарл Перо, издадена през 1984 г., е вписан в Почетния списък на наградата "Ханс Кристиан Андерсен" през 1986 г.

Любен Диманов /1933/ е смятан за модернист на българската графика през 1960-те и 1970-те години. Графични техники, които използва са офорт, литография и суха игла. Диманов илюстрира и оформя множество книги: „Алкохоли" на Аполинер, „Божествена комедия" на Данте Алигиери, „Метаморфози" на Овидий, „Сонетите на Шекспир" и др. Носител е на множество престижни награди за графика, живопис, рисунка и илюстрация. В експозицията е представен с пет графики, суха игла.