Правят оценка на риска от вътреболнични инфекции в МБАЛ в Добрич

Да се направи оценка на риска от разпространение на вътреболнични инфекции в следоперативния период в отделенията на Многопрофилната болница за активно лечение е предписала на изпълнителния директор Регионалната здравна инспекция.

Правят оценка на риска от вътреболнични инфекции в МБАЛ в Добрич

Това е една от мерките във връзка с установени отклонения в качеството на питейната вода по микробиологични показатели в Хирургичен корпус на МБАЛ поради възникнали технически проблеми с водопроводните съоръжения на територията на лечебното заведение, за които Добрич онлайн вече писа. При наличие на риск от вътреболнични инфекции ще бъде преустановено извършването на планови операции до отстраняване на проблема.  



От РЗИ са предписали ВиК незабавно да проведе всички необходими хигиенни мерки, в това число пълна профилактика на водопреносната мрежа, захранваща Хирургичния корпус. Издадена е заповед за ограничаване ползването на водата за питейно-битови цели в Хирургичния корпус. На МБАЛ е издадено предписание да бъдат информирани пациентите и персонала, че водата не трябва да се използва за питейно-битови нужди. Предписан е строг дезинфекционен режим на територията на цялото лечебно заведение. Въведен е стриктен контрол и регистрация на вътреболничните инфекции.

МБАЛ и ВиК, под контрола на РЗИ, са предприели всички необходими мерки за привеждане на водата в съответствие със здравните норми, посочват от здравната инспекция. Последното пробонабиране показва, че показателите на водата са в съответствие с изискванията. След потвърждение на тези проби ще се пристъпи към отмяна на забраната за ползването й. В резултат на предприетите мерки своевременно е овладяна ситуацията и не е допуснато възникването на риск за здравето на пациентите и работещите в лечебното заведение, уверяват от РЗИ.