51 блока ще бъдат санирани в Добрич до пролетта на 2019 година

51 блока се бъдат санирани в Добрич по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и по ОП „Региони в растеж“.

51 блока ще бъдат санирани в Добрич до пролетта на 2019 година

Това съобщи в предаването „Часът на кмета“ на регионална телевизия „Добрич“ градоначалникът Йордан Йорданов. За сравнение той посочи община Варна, в която през тази година обновените блокове ще са 26 блока, плюс още осем, които евентуално ще бъдат готови догодина, т. е. общо 34.



Първият саниран блок в Добрич вече е завършен, предстои издаването на акт 15 по „Региони в растеж“, посочи кметът. На около 10 процента са приключили строително-монтажните работи на „Балик“ 31 и „Дружба“ 39, над 20 на сто - по ул. „Максим Горки“, над 40 процента - на „Дружба“ 36, над 50 на сто е завършеността на „Дружба“ 4 и на високите блокове по бул. „Русия“. Предстои сега да започне санирането на високите блокове по „Дружба“ 33, такова е желанието на живеещите там. Йордан Йорданов уточни, че това са дейности, извършвани по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. И допълни, че деветте блока, които се санират по „Региони в растеж“ - по ул. „Любен Каравелов“ 4, по ул. „Кирил и Методий“, по ул. „Йордан Йовков“ и други, са вече почти завършени. 

Няма забавяне по санирането на блоковете, категоричен е Йордан Йорданов. „В момента се прави най-доброто, за да могат тези семейства и домакинства да бъдат спокойни в следващите години. Да бъдат спокойни, че енергийната ефективност на жилищата им е точно такава, каквато е по проект. Да бъдат спокойни, че ще плащат по-малко сметки, че ще живеят в един модернизиран чисто нов блок“, коментира кметът.