Специализирани автомобили на екарисаж във Варна ще извозят утре загиналите крави при пожара в Славеево

Специализирани автомобили на екарисаж във Варна ще извозят утре загиналите крави при пожара в Славеево
Областна епизоотична комисия проведе заседание във връзка с пожара в кравеферма в село Славеево.


Със заповед на областния управител Красимир Кирилов днес се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. Поводът за работната среща бе намиране на решение за унищожаване на животните, задушили се при пожара, горял в кравеферма в село Славеево в ранните утринни часове на 4-ти февруари.


Заседанието бе председателствано от Красимир Кирилов, като освен членовете на комисията, на него присъстваха и представители на други институции, които биха имали отношение по казуса. Областният управител на Добрич покани на срещата да присъства и собственика на животновъдния обект Божидар Минчев. 


В хода на дискусията д-р Каменов от ОДБХ Добрич разясни, че съгласно Закона за ветеринарната дейност - чл. 132, собственикът на животновъден обект при пожар е длъжен да уведоми съответната дирекция на БАБХ и кмета на населеното място или евентуално кмета на общината. В същия чл. 132, т.15 е регламентирано задължение на собственика на животните да ги предаде в обект за обезвреждане, поясни д-р Каменов и добави, че той и колегите му са научили за инцидента от медиите, а собственикът на обекта е уведомил ОДБХ едва в обедните часове вчера. Преди това Минчев е бил и в Община Добричка, но не е подал сигнал за инцидента във фермата си, заяви кметът на Община Добричка Тошко Петков. В отговор на питане от областния управител Красимир Кирилов, собственикът на животновъдния обект Божидар Минчев поднесе извинения на присъстващите участници в заседанието на Областната епизоотична комисия.


Д-р Каменов увери, че веднага като се е запознал с казуса от медиите, са били предприети действия и на място в понеделник сутрин са били отговорникът от ОДБХ за Община Добричка и двама лекари. „След като разбрахме ситуацията, веднага предприехме действия и уведомихме Областния управител и кмета на Община Добричка. Извикахме собственика, който заяви, че изобщо не е ходил във фермата и въобще не знае за какво става въпрос“, заяви д-р Каменов. Той заяви, че утре сутринта на място във фермата ще пристигнат два специализирани автомобила на екарисаж във Варна, които да извозят мъртвите животни.


Областният управител Красимир Кирилов препоръча на собственика на животновъдния обект да създаде организация за извозването на животните за унищожение.Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+