Работилници, изложение и музикално-танцов спектакъл, посветени на хляба, ще се проведат в сърцето на Златна Добруджа

Те са част от богатата програма за Празника на хляба. Той ще се проведе на 19-ти май - непосредствено преди Нощта на музеите, на площад "Свобода".

Работилници, изложение и музикално-танцов спектакъл, посветени на хляба, ще се проведат в сърцето на Златна Добруджа

Проектът "Хлябът, който ни свързва" бе представен днес на встъпителна пресконференция от зам.-кмета по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. Той се реализира с финансовата подкрепа на Културна програма за  Българското  председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г. на Национален фонд "Култура". Бенефициент е Община град Добрич, а  партньори са Регионален исторически музей - Добрич и Художествена галерия - Добрич. Проектът "Хлябът, който ни свързва" е на стойност 20 000 лева.



Написахме този проект, защото хлябът е устойчив културен символ, разпознаваем от всеки човек; защото хлябът е културен код, който у българина създава усещане за национална и регионална значимост и идентичност; защото хлябът е усещане за заедност за съвременния човек, дигитално и виртуално свързан с другите, но физически все по-самотен; защото живеем в Добруджа - място, разположено на кръстопът, който свързва Изтока и Запада и среща различни цивилизации, етноси, етнографски групи и религии; защото представата на българина за Добруджа като земя на хляба е устойчива от дълбока древност до днес, обясни Емилия Баева.

Основната цел на проекта е представяне на културното наследство и традициите в Добруджа като част от българската национална идентичност в рамките на диалога традиция - съвременност.

Еднодневен празник на хляба ще се проведе на 19 май на пл. "Свобода". Програмата е:
10.00 часа – официално откриване
10.30 – 18.00 часа – Експериментални работилници
10.30 – 18.00 часа – Музеен куест-тур
16.00 – 17.00 часа – Изложение на хляб и хлебни изделия
17.00 – 18.00 часа – Флашмоб "Заедно да замесим                    
19.00 – 21.00 часа – Музикално-танцов спектакъл "Приказка за хляба"

Експерименталните работилници ще представляват обособени места на централния площад в Добрич, където ще бъдат представени мястото и функцията на хляба през различните епохи – Праистория, Античност, Средновековие, Възраждане, Съвремие. Чрез подходящ декор и театрално симулирана историческа среда с помощта на посредник аниматор ще оживеят най-емблематичните за съответната епоха културни пейзажи, разкриващи отношението към хляба като културен код.

На специално отпечатана карта ще присъстват артефакти, свързани с основната тема на събитието. Под всеки от тях желаещите да участват ще трябва да напишат името му, епохата, от която датира и предназначението. За да изпълнят задачата, те ще посетят експозициите на Регионалния исторически музей и Художествената галерия на Добрич.