Увеличиха парите за спорт и култура в Бюджет 2018 на Добрич

Увеличиха парите за спорт и култура в Бюджет 2018 на Добрич
Със 100 000 лева повече ще получат спортните клубове през тази година.

Бюджетът на Община град Добрич за 2018-та бе приет на днешното редовно заседание на общинския съвет. Той възлиза на 58 123 620 лева.


Това е с 9 милиона повече от миналогодишния бюджет, отбеляза при представянето на предложението пред съветниците заместник-кметът по финанси Елка Димова. Тя добави, че значително се увеличават средствата за инфраструктура.


Местните приходи в Бюджет 2018 са 23 067 445 лева, а държавната субсидия за общината е 35 056 175 лева.


Средствата за спорт и култура предизвикаха най-големи дебати.


Комисията по спорт предложи средствата за клубовете да се увеличат с 250 000 лева - от предвидените от общинска администрация 650 000 лева на 900 000. Идеята са подкрепили всички 8 члена на тази комисия, които са представители на всички партии в местния парламент, след проведена среща между тях и ръководството на ФК Добруджа, което е обяснило необходимостта от повече финанси. Предложение за увеличаване на средствата за спорт постъпи и от феновете на Добруджа при обсъждането на бюджета. В него те отбелязват, че футболният отбор ще се нуждае от повече финанси с оглед предстоящото завръщане при професионалистите, а хандбалният ежегодно представя Добрич и България в евротурнирите. Исканото от комисията по спорт увеличение не събра нужните 21 гласа при вота. Вносителите на бюджета от общинска администрация обаче приеха, че е нужно за клубовете да се отделят повече средства през тази година. Тяхната идея - средствата да се увеличат със 100 000 лева, бе подкрепена от съветниците.


След дълги дебати с колко и как да бъдат вдигнати заплатите на музикантите от оркестри и ансамбли, бе решено това да стане поетапно - с 5% от 1-ви януари и с още 5% от 1-ви април.


В разходната част на бюджета допълнително днес бяха включени 100 000 лева за публично-частно партньорство между общината и граждани - за съвместни проекти между местната власт и жителите, свързани с междублоковите пространства.


Средствата за всички допълнително приети днес разходи ще бъдат взети от заложения резерв, който първоначално бе предвидено да бъде 400 000 лева.


Бюджет 2018 на Добрич бе приет с 29 гласа "за", един общински съветник гласува "въздържал се", против нямаше.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+