Расте интересът към мярка 141 на ПРСР в Добричка област

51 проекта са подадени през настоящия прозорец на прием, още 16 се подготвят.

Расте интересът към мярка 141 на ПРСР в Добричка област
248 земеделски производители са проявили интерес към мярка 141 на Програмата за развитие на селските райони, съобщи зооинж. Маринела Георгиева от ОССЗ – гр. Добрич. През настоящия прозорец на прием са подадени 51 бизнес плана, а още 16 са в процес на подготовка. Тази цифра красноречиво говори за добрата комуникация между консултант и клиент в процеса на изготвяне на проектната документация.
 
За финализиране на една бизнес идея са необходими между три и четири консултации с експерт от ОССЗ, поясни още зооинж. М. Георгиева. Превръщането на едно полупазарно стопанство в устойчива пазарна единица е процес, който изисква предлагане на добра идея с възможност за реализиране в съответния район с наличния за земеделския производител опит и ресурс.

В стопанствата на бенефициентите от Добричка област по мярка 141 на ПРСР трябва да влязат близо 1 584 000 лв. за петгодишния период на изпълнение. Тези средства ще бъдат вложени в производството на зеленчукови, лекарствени, зърнено-житни култури и производство на пчелен мед. От реализираните бизнес идеи по мерките за млади фермери и полупазарни стопанства 289 земеделски производства са утвърдили трайно поминък, подчерта още зооинж. Маринела Георгиева.