Съобщение от Община Каварна до всички собственици на кучета

Община Каварна напомня на всички собственици на домашни кучета, че съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейности и Наредбата за притежаване, регистриране и отглеждане на кучета на територията на община Каварна, са длъжни да извършат ветеринарномедицинска и административна регистрация на своите любимци.

Съобщение от Община Каварна до всички собственици на кучета

Регистрацията се извършва при навършване на 4-месечна възраст или в 3-месечен срок от придобиване на куче над тази възраст по следния ред:



Ветеринарномедицинска регистрация от ветеринарен лекар, упражняващ ветеринарномедицинска практика

Административна регистрация в Община Каварна, включваща:
• подаване на декларация по утвърден образец и заплащане на съответната такса за притежание на куче в отдел „Местни данъци и такси”
• вписване на данните на собственика и кучето в регистъра на домашните кучета в отдел „Екология зелена система”

От такса се освобождават собствениците на кучета на инвалиди; служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка; кучета, използвани за опитни цели; кучета, използвани от Българския червен кръст; кастрирани кучета; кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект.

С влизане в сила на измененията в Закона за ветеринарномедицинската дейност, считано от месец февруари 2017г. всички собственици на кучета са длъжни да им поставят микрочип. Той се имплантира от ветеринарен лекар, който въвежда данните на микрочипа в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните.

При установяване на нерегистрирано куче, на собственика се налага глоба в размер на 50 лв., а на юридически лица и еднолични търговци – в размер на 80 лв. Собственик, който не е чипирал кучето си, се наказва с глоба до 200 лв.