Добрич ще отбележи 140 години от освобождението на града от турско робство

Община Добрич кани гражданите на проявите, посветени на 140 години от Освобождението на Добрич.

Добрич ще отбележи 140 години от освобождението на града от турско робство

Община Добрич ще отбележи тържествено 140 години от Освобождението на града на 27 януари, събота. Събитията започват в 10.00 часа с поклонение и поднасяне на венци и цветя на Паметника на победата - паметника на ген-лейтенант А. Е. Цимерман. В 11.30 часа от началото на пешеходната зона ще започне военноисторическа възстановка на посрещането на руските войски, освободили Хаджиоглу Пазарджик на възстановчици от РК “46-ти пехотен Добрички полк”, клубове на Национално дружество “Традиция” от Панагюрище, Велик Преслав, Априлци – Троян, Варна, Силистра, Шумен и военноисторическия клуб “Миноносец Дръзки” – Варна. През целия ден ще бъдат поднасяни цветя на паметници и паметни места, свързани с Освобождението на Добрич от османско владичество.



Да бъдем заедно и да се поклоним през саможертвата на героите, отдали живота си за Освобождението на Добрич, призовават от общината.

На 27 януари през 1878 година Долнодунавският руски отряд под командването на ген. лейтенант Цимерман освобождава Добрич. През нощта на 26-ти срещу 27-ми януари турско-египетските войски напускат града. На 27 януари руските войски влизат в Добрич. В дневника на 16-ти Донски казашки полк четем: "Цялото население на града с радост посрещна руската войска... Ако градът не беше се предал доброволно, вероятно за нас би станал друг Плевен...".