Протестиращите в Добрич: „Гикински, отивай си в Сандански”

Втори протест срещу намеренията за повишаване на цената на водата в област Добрич събра стотици граждани пред сградата на Областната управа днес, въпреки студеното време.

Протестиращите в Добрич: „Гикински, отивай си в Сандански”


Жителите  изразиха недоволството си към ВиК – Добрич. Те заявиха, че отново излизат на протест, понеже нито едно от исканията им от миналата седмица не е било уважено. 


Исканията на протестиращите остават непроменени, но и биват допълнени от нови. Гражданите искат оставката на сегашния управител на ВиК Тодор Гикински и членовете на борда, цената на водата да не се увеличава и да се даде възможност на гражданите да участват във взимането на решения. Това, което допълва исканията, е да бъде организирано публично обсъждане с участието на граждани, медии и институции, за  да се изложат трупаните с годините проблеми. 


„Намирам, че е нормално, когато нещо излиза от джоба ни в повече, да протестираме. Имам 4 деца и на мен всяка една стотинка ми е много. Искам  да няма аварии, искам ръководството да поеме някаква отговорност, относно всички дупки, разкопани заради аварии на ВиК, които са над 80. До този момент щом сегашното ръководство не се е справило с исканията ни, явно човекът трябва да е друг. Настоявам за оставката на Гикински!”, заяви Красимира Генчевска.


Участниците в протеста са категорични, че протестират в качеството си на граждани, никога не са работили във ВиК и не са наети от бивши директори на дружеството.


През седмицата бе създадена карта на град Добрич с всички улици, които са разкопани заради аварии. Идеята се заражда след като един от главните инициатори на протестите Йордан Йорданов пука гума. „Сложихме една карта в две фейсбук групи и само за четири часа гражданите посочиха 56 улици, в момента тя е доста по-червена и има над 80 улици. Важно е да отбележим, че доста от улиците са с повече от 1 авария, има една улица дори, която е със седем аварии за 300 м.”, сподели Йордан Йорданов. Картата ще бъде предадена на ВиК Добрич.


Протестиращите тръгнаха по центъра, скандирайки „Оставка”, „Гикински е мошеник”, „Гикински, отивай си в Сандански”. В края на шествието се изви дълго хоро.