Един ден от живота на съвременния ученик

Представяме ви Един ден от живота на съвременния ученик със Стефани Маринова. Тя е ученичка в 11 клас в ЧПГТП „Райко Цончев“ и пее в студио за поп-рок певци „Сарандев“.

Един ден от живота на съвременния ученик



Представете се. Къде учите и в кой клас сте?

Аз съм Стефани Маринова на 17 години от Добрич. За някои съм по-позната от моите музикални участия и постигнати успехи в национални и международни певчески конкурси. През изминалата година достигнах до етапа „Къщите на съдиите“ в X factor и пях на Нациолния стадион „Васил Левски“ благодарение на фондация „Димитър Бербатов“, в която членувам. Пея в студио за поп-рок певци „Сарандев“ и съм 11 клас в ЧПГТП „Райко Цончев“.

Как обикновено протича денят Ви (от сутринта до вечерта)?

Първата ми задача след като се събудя и оправя тоалета си е да закуся. Старая се сутрешното ми меню да съдържа само здравословна храна. Първото ми задължение е разходката на моя домашен любимец-Айра. Отделям около час за разходка на кучето. След като приключа се захващам с учене. Преди училище обикновено съм на пеене или пиано. Като приключа с извънкласните дейности отивам да обядвам в моята баба, която винаги ме посреща с топло и любимо за мен ястие. Учебните ми часове започват в 12:00 до 6. Вторниците и четвъртъците са отделени за спорт след училище. Когато съм на тренировка се прибирам у дома към 20:00, оправям тоалета си и вечерям. След което се захващам или със свирене или с учене в зависимост от ангажиментите ми за следващия ден. Винаги когато имам свободно време, аз прекарвам време а моите приятели.

Какви са впечатленията Ви от учителите?

Никога не съм предполагала, че ще бъда толкова привързана към моите учители! За мен училището е нещо прекрасно. Тази привързаност у мен бе създадена от сегашните ми преподаватели, които освен страхотни професионалисти са и добри хора. Те винаги ме подкрепят във всяко едно мое ново начинание. Благодарна съм с все сърце, че съм попаднала в сегашното ми училище на едни невероятни педагози с усет за преподаване. Много хора твърдят, че учителите ги учат само на суха материя, а не на неща полезни в живота. Не! Това не важи за моите учители, защото благодарение на тях и моите родители аз се изграждам като човек! 

Има ли учител, за когото можете да кажете, че е Вашият герой? 

Изпитвам еднакво уважение и респект към всички мои преподавали. Има учители, пред чиито авторитети се прекланям. Уважавам тези, които запалиха моите интереси към дадени науки и тези, които ме научиха да се боря, за да успея.

Учителите ви учат как да станете стойностни хора, а вие на какво искате да ги научите?

Много го учителите ни казват, че ние ги учим как не губят детското  в себе си. Толкова е забавно когато учителите ни ни споделят истории от тяхното детство, а ние в отговор им разказваме за нашето. Смехът е често срещан в нашите часове.


В колко започва и приключва един учебен ден?

За мен учебният ден започва в 6:30 сутринта. Падам си доста ученолюбива и през седмицата рядко намирам време за излишни неща. Графиците за мен за изключително важни. Имам строго определен план, в който е написано какво и в колко часа трябва да направя. Когато не съм на пеене съм на или на пиано или на тренировки. Ежедневието ми е много динамично и никога не мога да потвърдя, че скучая. Обикновено си лягам към 1:30-2:00, за да си помогна с уроците и домашните  за следващия ден.

Как протича един учебен час?

Учебните ни часове протичат различно всеки път, защото всички преподавател прилага различни иновативни методи. Думите, с които не можем да ги определим са скука и еднообразие.

А междучасие?

Междучасията протичат изцяло в разговори. Един ще се намери да оплете косите на всички момичета, друг да ни забавлява, а трети да прекарва време в социалните мрежи.

Пред какви предизвикателства се изправят учениците всеки ден?

Учениците се изправят пред предизвикателствата да учат по традиционните методи, които не са добре развити и замислени. В моето училище голяма част от часовете преминават по нетрадиционен начин. Чрез иновативното обучение всичко е разбира по един по-лесен и същевременно забавен начин. 

Ако можехте да промените нещо в училище, какво би било то?

Ако можех да променя нещо то бих променила цялата образователна система, а не само  училището като институция. Учениците се обучават по еднообразни и консервативни програми, в които те трябва праволинейно да следват написаното от авторите на учебниците. Децата от новото поколение се нуждаем от нови програми, които да ни ангажират с творчество и въображение. 


Мислите ли вече за напред, къде ще продължите образованието си и избрала ли сте вече своята професия?

Насочила съм се накъде и какво да уча, но смятам да запазя това за себе си. Мечтая един ден да заема отговорна позиция в обществото.