Калеми за овошки се събират през януари и февруари

Калеми от харесваната овошка трябва да се събират през есента след листопада или през зимата докато овошките са в пълна почивка. Това обикновено е времето през януари и февруари.

Калеми за овошки се събират през януари и февруари

Освен да присадим от желания сорт върху саморасла фиданка, е възможно и да сменим сорта на съществуващо дърво от същия вид. Но това се прави след март. Дотогава обаче трябва да има набавени калеми. Те трябва да се събират от дърво, което е на повече от три години.



Внимава се също така ранно цъфтящите бадеми, сливи, праскови, кайсии да не са излезли по-рано от принудителния покой и пъпките на калемите да не са набъбнали.

Дърветата за калеми задължително трябва да са здрави. Калемите се взимат от едногодишни леторасти, разположени от южната страна. Но в никой случай не избирайте лакомци.

Присаждането ще е успешно, ако калемите са съхранени много добре. Трябва да се запазят в спящо състояние, макар че в подложката е необходимо вече да е започнало сокодвижението. Долният край се заравя във влажен пясък, поставен в хладна изба или до северната страна на постройката. Когато калемите са повече, се правят на снопчета и се слагат етикети със сорта. Пясъкът трябва да се поддържа влажен и когато се стисне с ръка да образува топка, но да не се преовлажнява, в този случай ще загният. Температурата да не е по-висока от 4 градуса. Добре е в помещението да е тъмно.