Втори протест срещу "ВиК Добрич" се организира в неделя

Гражданската инициатива за втори път подготвя протест срещу намеренията за повишаване на цената на водата в област Добрич.

Втори протест срещу "ВиК Добрич" се организира в неделя

Протестът е под наслов „Да хванем цената за гушата.“ Той ще бъде тази неделя (21 януари). Сборният пункт е в 11.00 часа пред сградата на Областната управа. Шествието ще блокира за кратко движението на "Стара Къща".



Протестът е свързан с предстоящото увеличение на цената на водата, оставка на директорът на „ВиК Добрич“ Тодор Гикински и бордът на директорите. Под тези искания в подписка са се включили над 1 100 граждани.

Миналата неделя (14 януари) гражданите се събраха на първи протест, за да изразят недоволството си към „ВиК – Добрич“. 

На 15 януари се проведе обществено обсъждане на проект на решение за одобряване на бизнес плана за „ВиК Добрич“ АД и за утвърждаване и одобряване цените на ВиК услугите на оператора. Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов във връзка с предстоящото увеличение на цената на водата в Област Добрич. 

„Моето становище е да не се приема бизнес планът, защото необосновано се увеличава размерът на инвестициите, като същевременно се намаляват количествата фактурирана вода и практически не се променя размерът на общите загуби, което от своя страна пряко рефлектира върху повишението на цената на доставяната питейна вода“, заяви Мая Манолова. 

КЕВР обяви, че на 07.02.2018 г. ще даде окончателно решение за област Добрич.