Одобрени са 4,7 милиона лева за зимните пръскания за 2018 година

Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди годишен финансов ресурс за 2018 г. в размер на 4 700 000 лв. по схемата на държавна помощ “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”.

Одобрени са 4,7 милиона лева за зимните пръскания за 2018 година

За подпомагане на закупуването на продукти за растителна защита на трайни овощни насаждения, ягоди и малини през зимния сезон, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките, заявления ще се приемат от 8 февруари до 2 март 2018 г. До 13 април кандидатите трябва да представят в ДФ „Земеделие“ отчет и документи за извършените дейности. Срокът за изплащане на средствата е до 25 май 2018 г.



За закупуването на продукти за растителна защита и продукти за ускоряване на процесите на гниене на листата на овощните видове, ягоди и малини, които се прилагат през есента в периода на масов листопад, ще се кандидатства от 15 октомври до  31октомври 2018 г.  До 16 ноември 2018 г. е срокът за отчитане на дейностите, а до 07 декември 2018 г. трябва да бъдат изплатени средствата.

Целта на помощта  е ограничаване на загубите от разпространяването на зимуващи вредителите по трайните насаждения, като семкови и костилкови овощни видове и ягоди и малини.