Ученици и магистрати от Районен съд - Добрич подготвят съдебен процес по приказка

Ученици и магистрати от Районен съд - Добрич подготвят съдебен процес по приказка
Съдебен процес по приказката "Патаран и цървулан" подготвят ученици и магистрати от Районен съд - Добрич. На подсъдимата скамейка ще застане главният герой на произведението - Хитър Петър. В симулативния процес ще се включат ученици от V до VІІ клас в СУ "Любен Каравелов".

Вече са определени децата, които ще влязат в ролите на подсъдим, съдия, съдебни заседатели, прокурор, адвокат, вещи лица и свидетели. Необичайното наказателно дело е част от инициативите, предвидени в тазгодишното издание на образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". Очаква се то да бъде представено пред публика през месец април.


Районният съд се включва в образователната програма за трети пореден път, като тази учебна година си партнира със Средно училище "Любен Каравелов" и Професионалната гимназия по туризъм "Пейо Яворов". Пред по-големите ученици от двете училища - от ІХ до ХІ клас, ще бъдат изнесени лекции на правна тематика, последвани от разяснения и дискусии. Младите хора ще бъдат запознати със структурата на съдебната система и функциите на съдебната власт. Вниманието им ще бъде насочено към темите за домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите, към детското насилие, последиците от хулиганските прояви, трафика на хора.


„Районен съд - Добрич подкрепя образователната инициатива, защото е убеден в нейната полезност и смисленост. Програмата повишава правните познания на подрастващите и по този начин възпитава в младите български граждани поведение, насочено към съблюдаване и спазване на правните порядки, установени в страната“, коментира административният ръководител на институцията съдия Анна Великова.


Планира се по време на образователната програма да бъде подготвен още един симулативен процес, който ще пресъздава гражданско дело, разглеждано в районния съд и в който ще се включат ученици от горния курс. В съда ще бъде представена и изложба на тема "Правосъдие", а обобщаването на наученото и проверката на получените знания ще стане чрез викторина.


Дейностите по програмата ще се осъществяват с доброволното и безвъзмездно участие на общо 10 магистрати и съдебни служители - съдиите Веселин Монов, Албена Колева, Данчо Димитров, Деница Петкова, Любомир Генов, Стела Тонева и Соня Дженкова, съдебният администратор Албена Димитрова, държавният съдебен изпълнител Ивайло Милев и съдия по вписванията Теменуга Георгиева.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+