България даде на света киселото мляко

България даде на света киселото мляко
След всички усилия на южната ни съседка за патентоването на гръцкия йогурт пред Европа, Би Би Си създаде репортаж за българското кисело мляко. В България киселото мляко е навсякъде. То е основна съставка на традиционни български ястия като таратора и салатата Снежанка. Хората пият любимия си айран по улицата и заливат пържените си тиквички с кисело мляко, така започва репортажът на Би Би Си за любимия български продукт.

„Киселото мляко има богата история в тази страна. Българите твърдят, че то е открито преди 4000 години по тези земи, кръстосвани от номадски племена“, започва историята авторът Мадхеи Рамани. В обширния репортаж се разказва за историята на киселото мляко и неволното му създаване от номадските племена. Те носели прясното мляко в кожени мехове. Като в тях се развивали бактерии, които причинявали и ферментацията на млякото. Вероятно киселото мляко е открито по този начин на различни места и по различно време, и още по-вероятно – за пръв път в Близкия Изток и Централна Азия. „Независимо къде е открито, България играе важна роля за налагането на киселото мляко на Запад и превръщането му в популярния и широко разпространен продукт, който е днес“, споделят Рамани.


България е изиграла ключова роля за въвеждането на йогурта в менюто на западните страни и превръщането му в популярния продукт, който днес познаваме, добавя авторът. Той припомня, че през 1904 г. българският професор Стамен Григоров занесъл домашно приготвено кисело мляко от трънския край в лабораториите на Женевския медицински университет и така идентифицирал бактерията, отговорна за ферментацията на млякото. Тази бактерия станала известен като lactobacillus bulgaricus – в знак на признание към България, завинаги свързвайки българската нация с производството на кисело мляко. По-късно в свое изследване руският учен Иля Мечников свързал дълголетието на българите в Родопите с всекидневната консумация на кисело мляко. Тезата, че този продукт удължава живота, довела до бурен интерес към продукта във Франция, Швейцария, Германия, Великобритания и Испания, допълва Рамани. В чест на откритието му, в трънското село Студен извор, където Григоров е роден, се намира единственият музей на киселото мляко в света.


Когато днес говорим за кисело мляко, се сещаме за турско, гръцко и дори исландско кисело мляко. Но през 20-те и 30-те, под светлината на прожекторите е българското кисело мляко, се посочва в материала.


В репортажа става въпрос и за сериозната промяна на продукта, от традиционната рецепта  до големите млечни фабрики.


„Традиционното кисело мляко се прави от различни видове мляко – като козе и овче, в зависимост от региона и сезона. Днес ние свързваме киселото мляко с краве мляко, което е резултат от индустриализирането на продукта”, казва доцент в Пловдивския университет Елица Стоилова.


В България, въпреки че много хора продължават традицията за правене kiseloна кисело мляко вкъщи, млекопреработвателната индустрия е национализирана през 1949 г., което довежда до по-нататъшни промени. Киселото мляко става националният продукт, който отличава България от останалите страни от Съветския съюз. До ден днешен българската компания „Ел Би Булгарикум” продължава да държи патента и лиценза за държави като Япония и Южна Корея, където българското мляко е много популярно. Интересното е, че единствената по рода си бактерия, която съществува само в България, не може да бъде произведена в другите държави.


След смъртта на Мечников и падането на комунизма, страната губи основната реклама за млякото си, което обяснява защо сега то не е толкова популярно в Европа.


 „Автентичността на българското кисело мляко е в неговото разнообразие, това не е просто един стандартизиран продукт. Ако две баби в различни села правят кисело мляко със същите продукти, то резултатът ще е различен. Именно затова киселото мляко е личен продукт. Свързано е със земята, с животните и със специфичния вкус на семейството, както и със знанията, които са предавани от поколение на поколение“, обяснява Стоилова.


Въпреки че вече няма толкова разнообразие в българското кисело мляко, както еднo време, уникалните традиции в правенето му все още съществуват, се посочва в текста.

Източник: Agrozona.bg
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+