Ще остане ли кино „Добрич” само спомен за миналото

България е може би последната държава на Балканите, в която идва изобретението на братя Люмиер. Преди нас са Румъния и Югославия. След като първата прожекция е представена в Русе, тя прави обиколка из панаирите в България и престоява един месец в Добрич. Нашият град е един от първите, в които е гледана премиерата на първия български филм „Българан е галант” на 13 октомври 1915г.

Ще остане ли кино „Добрич” само спомен за миналото

Статистиката показва, че в Толбухински окръг (днешен Добрички) през 1957 година филми са гледали  2 142 965 зрители, а през 1959г. вече има 43 кина – пет в  градовете, четири стационарни в селата, пет районни и 29 подвижни.  В селата без електричество веднъж месечно се е прожектирал филм с помощта на пътуваща машина.


На 23 февруари 1962г. нашия град се сдобива с широкоекранно кино – кино „Добрич”, което се превръща в емблема на тогавашния град Толбухин. Киното разполага с голяма зала с 680 места  и малка – с 350 места.  Първият филм, който е прожектиран в кино „Добрич”, е „Царска милост”.


„Необикновено красивата сграда е кацнала като птица, прилетяла от далечни страни.Едно богатство за културния живот в града. С фасада от стъкло, железобетон и стъкло в бяло и гълъбово синьо, киното е дело на арх. – проектанта Косьо Христов. По външно и вътрешно оформление сградата е единствена в страната. Прекрасен предизборен дар от Народната власт”, пише в. Добруджанска трибуна, 24 февруари 1962.

Киното затваря врати през 1996 година.  През следващите години в сградата  са се помещавали различни заведения, видео клуб, цветарски магазин,  книжарница, а втора зала бе превърната в дискотека. За жалост днес сградата вече няма оживения вид на миналото. 


Под рушащия се покрив е останал само споменът за магията на киното. Спомен за място, на което хората са се срещали, за да излязат извън пределите на забързаното ежедневие с някоя прожекция. Срещи, които може би и до днес носят приятен спомен за момче,  откраднало целувка от момиче, загледало се в романтичен филм и стотици детски очи, втренчили се в светещия екрана. 

Бъдещето на тази емблематична за град Добрич сграда е забулено в мистерия. Дали ще е жилищен блок, концертна зала или търговски център можем само да гадаем. Времето ще покаже.