Гюлетласкач на СКЛА "Добрич" - с пълна стипендия от колеж в САЩ

Христо Банков (на първо място на снимката) ще се състезава в колежанското първенство по лека атлетика на щатите за отбора на Каули Колидж - Арканзас Сити, щата Канзас.

Гюлетласкач на СКЛА "Добрич" - с пълна стипендия от колеж в САЩ

Един от големите спортни таланти на Добрич - Христо Банков, продължава своето развитие зад океана. Състезателят по хвърляния на СКЛА "Добрич" с треньор Галин Костадинов получава пълна стипендия за обучение в колежа на Арканзас Сити. Всички разходи по следването му се поемат от висшето учебно заведение, заради успехите в спорта и големия потенциал за развитие. Христо Банков е национален състезател за юноши старша възраст в дисциплината тласкане на гюле, като през миналата година се класира на 22-ро място в Европа на първенството на континента в Гросето, Италия и на 5-то на Балканиадата в Питещи, Румъния. Той е национален шампион на тласкане на гюле на открито за юноши за 2017-та и 2-ри в страната в друга дисциплина от хвърлянията - мятане на диск. На гюле при мъжете пък се окичи с бронза от държавния шампионат на България през миналата година.



Кариерата на Христо Банков продължава в колежанското първенство по лека атлетика на САЩ - един от най-силните шампионати в света, като при връщанията си за ваканцията в България той отново ще защитава честта на СКЛА "Добрич" с президент и треньор Галин Костадинов.

Христо Банков от ден вече е в Арканзас Сити и ще се подготвя напълно професионално с отбора по лека атлетика на местния колеж. Осигурената пълна стипендия ще му позволи да се съсредоточи изцяло на обучението и тренировките, за да може да постигне големи успехи в спорта, включително и на международно ниво, като следващата голяма цел е да представя България на европейското за младежи до 23 години през 2019-та.