Изложба посветена на Христо Капитанов и Яни Калиакренски в Регионална библиотека „Дора Габе”

Регионална библиотека „Дора Габе” представя изложба на библиотечни документи по повод 115 г. от рождението на Христо П. Капитанов - добруджански поет, журналист и общественик /1903–1971/ и 120 г. от рождението на Яни Калиакренски - добруджански журналист и писател, обществен, културен и театрален деец, редактор /1898–1944/.

Изложба посветена на Христо Капитанов и Яни Калиакренски в Регионална библиотека „Дора Габе”

В експозицията са намерили място документи от фонда на Сектор „Краезнание” – книги, вестници, списания, сборници, свързани с живота и делото на двамата видни добруджанци. Представени са книгите на Любен Бешков - „Добруджа през вековете”и „Добруджанци в науката, изкуството и културата”, на Йордан Дачев - „Добруджа възпява себе си”, „Личности”, „Влогове” и др. Изложени са авторските книги на Христо Капитанов „П. С. Черна – живот и творчество” (1936 г.) и „Стихосбирка”(1925 г.). В изложбата намира място и част от личната библиотека на Христо Капитанов, дарение от неговата сестра Божанка Тенева.



В експозицията са представени и книгите на Яни Хаджиянев Калиакренски „Легенда за 40-те калиакренски девойки (1936 г.), „Смехът на Добруджа”(1929 г.), „Суша” (1929 г.), „Добруджанци” (1934 г.), „Неизвестните”(1943 г.) и др. Може да бъде видяно и списание „Поле”(1927 г.), чийто редактор е Калиакренски.

Христо Капитанов е виден поет, журналист и общественик. Роден на 6 януари 1903 г. в Добрич. Учи в родния си град до затварянето на Българската гимназия от румънските власти. Завършва право и история в Букурещ. Автор на няколко стихосбирки и множество публикации на стихове и статии във всички вестници и списания, излизали в Добрич в началото на миналия век. Основател и редактор на сп. „Факел” и сп. „Добруджански преглед”. В годините на румънската окупация на Добруджа оказва значителна помощ на българското население като юрист с многобройните си статии на правна тематика. В продължение на няколко години Христо Капитанов изучава живота и творчеството на един от значимите румънски поети – Панайот Станчов-Черна. Умира в София на 1 декември 1971 г.

Яни Хаджиянев - Калиакренски e добруджански журналист, писател, общественик, културен, театрален деец и редактор. Роден на 12 януари 1898 в гр. Каварна. Учи в Каварна, Варна и Кюстендил, следва литература във Виена, но прекъсва поради липса на средства. През 1927 година започва журналистическата си дейност. Работи като журналист и редактор в добричките вестници „Единство”, „Ново единство”, „Куриер”, „Златна Добруджа”, „Добруджански глас” и сп. „Поле”. Автор е на разкази, свързани с живота на добруджанци. През 1930 г. за кратко време е и режисьор на театрална трупа в града. Приет е за член на Съюза на българските писатели през 1941 г. На 9 септември 1944 г. е арестуван и убит без съд и присъда.

Изложбата може да бъде разгледана от 8 до 19 януари 2018 г. във фоайето на Регионална библиотека „Дора Габе”.