Добрич отбеляза 170 години от рождението на Христо Ботев (+снимки)

Поклонението бе организирано от Община град Добрич и ОУ "Христо Ботев".

Добрич отбеляза 170 години от рождението на Христо Ботев (+снимки)



С поклонение и поднасяне на цветя днес Добрич отбеляза 170 години от рождението на Христо Ботев. Събитието се проведе в двора на училището в нашия град, носещо името на великия българин, пред паметника на героя.


Кметът Йордан Йорданов, председателят на Общински съвет - Добрич Иво Пенчев, заместник-областният управител Живко Желязков, общински съветници, учениците от Основно училище "Христо Ботев" и десетки родолюбиви граждани се преклониха пред делото и подвига на Христо Ботев с минута мълчание, заставайки на колене. След това всички положиха венци и цветя на паметника на великия българин.


Христо Ботев - национален герой, революционер, поет и публицист, е роден на 6 януари 1848 година в град Калофер. Той е продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски. Като единственото средство за разрешаване на националния въпрос той вижда само революцията. Христо Ботев защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление. Едва 28-годишен отдава живота си за България - убит е на 1 юни 1876 година.