Център за подкрепа за личностно развитие гр.Добрич ще осъществява и друга дейност – кариерно ориентиране и консултиране на учениците

От 01.01.2018г. Център за подкрепа за личностно развитие – гр.Добрич след решение но Общински съвет – гр.Добрич от 19.12.2017г. ще допълва своята дейност – кариерно ориентиране и консултиране на учениците, на основание чл.49, ал.1, т.2 и ал.6 от Закона за предучилищно и училищно образование.

Център за подкрепа за личностно развитие гр.Добрич ще осъществява и друга дейност – кариерно ориентиране и консултиране на учениците

Тази дейност ще се осъществява от трима сертифицирани кариерни консултанти, извършвали дейността и до сега в Център за кариерно ориентиране - Добрич.



Методиката по кариерно ориентиране включва групови обучения по кариерно ориентиране, участия в ролеви игри, тренинги за формиране на умения за вземане на решения, решаване на казуси, организиране на ученически форуми и дискусии по тематични филми.

Консултантите ще оказват помощ и подкрепа на учениците да опознаят себе си, своите интереси и способности, света на професиите, ще бъдат информирани за профилите на обучение, професиите и специалностите в училищата в Добрич, за да бъдат готови да направят осъзнат и самостоятелен избор на професия, която биха упражнявали с удоволствие.

ЦПЛР – кариерно ориентиране и консултиране в Добрич е разположен на ул.„Независимост“ №7, ет.12 и разполага с офис за информиране, офис за индивидуално консултиране на ученици, зала за презентации, където се провеждат групови срещи и дискусии по тематични филми.

Консултантите работят и с разнообразни интерактивни упражнения за деца от пети клас нагоре, съобразени с техните интереси и предпочитания.

Възможности за кариерно консултиране предлага и създадения от МОН „Национален портал за кариерно ориентиране на учениците“ http://orientirane.mon.bg/. Всеки ученик би могъл да се регистрира в него и да попълни въпросник за оценка на собствените си интереси и способности. На него могат да бъдат намерени съвети и част от интерактивните задачи за учениците. Центърът разполага с всички интерактивни упражнения, които могат да бъдат използвани при индивидуална работа.

Консултантите ще продължат да координират своите дейности с директори, учители, класни ръководители, педагогически съветници в училищата в Добрич.