Апетитите към добруджанската земя за добив на газ не спират

На 8 януари изтича срокът за обжалване на решението на министъра на околната среда и водите от 7 ноември миналата година, с което се позволява извършването на екологична оценка на Цялостния работен проект на американската фирма „Парк плейс енерджи“. Проектът е за добив на нефт и газ на територията на област Добрич и се отнася до блок 1-11 Вранино.

Апетитите към добруджанската земя за добив на газ не спират

Решението на екоминистерството беше взето по време на протестите в община Генерал Тошево срещу добива на природен газ в региона заради апетитите на друга фирма – „Русгеоком“. В решението на министерството на околната среда и водите е записано, че няма вероятност Цялостният работен проект на „Парк плейс енерджи“ да окаже значително отрицателно въздействие върху природните местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони. Американската фирма  има сключен договор за търсене и проучване на нефт и газ с Министерството на енергетиката от 2014 година. Цялостният им работен проект се отнася до Блок 1-11 Вранино, заемащ площ от 397 кв.км., разположен на териториите на 28 населени места в четири общини – Каварна, Балчик, Шабла и Генерал Тошево. В него попадат и три защитени по Натура 2000 зони – „Крайморска Добруджа“, „Калиакра“ и „Било“. Основните цели на търсещите дейности се предвиждат да бъдат във въглищните пластове на дълбочина от 1200 до 2500 метра.



Всеки, който желае да подаде своята жалба срещу решението на министър Нено Димов, може да го направи по пощата с обратна разписка или на място в съда, най-късно до 8 януари 2018 година. 

Жалбата можете да изтеглите оттук: 

За граждани: https://drive.google.com/file/d/1mIwIdt6csviE1KuQ4eky02aJupxSLGpf/view

За юридически лица: https://drive.google.com/file/d/11YpIRiWluJ2acfysny1hkOtlI0AXj6ln/view

Таксата от 10 лв. за съда е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА.

Адресът  за изпращане на документите и платежното е:

Върховен административен съд

София 1301

бул. "Александър Стамболийски" 18

Банковата сметка за пращане на 10 лева съдебна такса:

БНБ - централно управление

IBAN - BG62 BNBG 9661 3100 1780 01

BIC - BNBGBGSD