Отнемат имущество за над 4 милиона от бивш главен архитект на Каварна

С решение на Окръжен съд Добрич по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) от Юлиян Илиев - бивш главен архитект на Каварна се отнема имущество на обща стойност 4 306 026 лв.

Отнемат имущество за над 4 милиона от бивш главен архитект на Каварна

Илиев е осъден за това, че като длъжностно лице, главен архитект на Община Каварна, в условията на продължаващо престъпление за периода 2005 – 2008 г. е използвал служебното си положение, за да набави на съпругата си противозаконна облага, с което е нанесъл значителна вреда на интересите на общината.



Първоинстанционният съд е уважил изцяло иска на КОНПИ. Според решението от арх. Юлиян Илиев, съпругата му и двете им деца се отнемат 6 апартамента, 3 парцела и дворни места, гараж, 46 поземлени имота, сред които терени в курортни зони на община Каварна, два автомобила и суми.

В хода на съдебното дело са направени оценки от вещи лица, които потвърждават, че е налице значително несъответствие между нетния доход и разходите на семейството. Доказано е и че разводът на арх. Илиев и съпругата му е фиктивен и двамата са във фактическо съжителство.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд.