Омбудсманът Мая Манолова се срещна с кмета на Генерал Тошево, препотвърди подкрепата си срещу добива на газ в Добруджа

Омбудсманът Мая Манолова се срещна днес в институцията с кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. Двамата обсъдиха резултатите от провелия се на 17 декември референдум относно проучванията и добива на природен газ в региона.

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с кмета на Генерал Тошево, препотвърди подкрепата си срещу добива на газ в Добруджа

Резултатът от допитването показа, че над 96% от жителите на общината са против добива и проучванията.

На срещата присъстваха още заместник-кметът Деян Димитров и председателят на инициативния комитет „Против добива на газ на територията на община Генерал Тошево“ Атанас Атанасов.

Манолова препотвърди поетия от нея на 14 ноември ангажимент в гр Генерал Тошево при среща с местната общественост, да изготви законодателни промени в Закона за опазване на земеделските земи, които категорично да забранят проучването и добива на нефт, газ и подземни богатства в плодородните земеделски земи на България.

Тя увери присъстващите, че при необходимост ще запознае с вече готовите текстове и народните представители.

По-рано през деня стана ясно, че след среща с кмета на Генерал Тошево, министър председателят Бойко Борисов е разпоредил на ресорните министри да намерят решение на въпроса.

„Обнадеждени сме, че властта ще се съобрази с резултата от референдума и че концесията за проучване и добив на природен газ ще бъде спряна“, заяви кметът Валентин Димитров.

„Хубаво е, че централната власт е изразила готовност да се съобрази с исканията на хората и да уважи това, което е свършила местната”, каза омбудсманът Мая Манолова.