Обвиниха Петър Малджиев, че заплашвал с убийство свидетели по делото срещу Живко Мартинов

Софийска градска прокуратура днес повдигна обвинение на Петър Малджиев за две престъпления - закана с убийство и опит за принуда.

Обвиниха Петър Малджиев, че заплашвал с убийство свидетели по делото срещу Живко Мартинов

Петър Малджиев е четвъртият обвиняем по делото, по което вече бяха привлечени към наказателна отговорност бившият депутат от ПП ГЕРБ Живко Мартинов, бившият директор на ОДМВР – Добрич Веселин Колев и Розалина Брайкова - директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич.

В хода на разследването до настоящия момент е установено, че Малджиев е близък приятел на двамата. Самият той бил собственик на два хотела в курортно селище Кранево, казино в гр. Добрич и други търговски обекти. Назад във времето е бил шеф на "Аполо и Болкан" и е бил свързан с бившите силови групировки, съобщават от прокуратурата. През ноември във връзка с започналото наказателно производство срещу Живко Мартинов, Малджиев се заканил с убийство на двама от свидетелите по делото, а спрямо трети се опитал да упражни принуда, като го заплашил със саморазправа, за да го мотивира да оттегли вече депозирани показания срещу Мартинов и Колев.

Ако бъде признат за виновен, Малджиев може да получи наказание до 6 години лишаване от свобода за всяко едно от трите от престъпления. Спрямо Малджиев е взета мярка за неотклонение „подписка“.

По настоящето производство вече е привлечен към наказателна отговорност Живко Мартинов, като са му повдигнати общо шест обвинения. Сред тях са две обвинения за изнудване, обвинение за закана с убийство, обвинение за лично укривателство, принуда и престъпление срещу реда на управление. Определена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5 000 лв.

Веселин Колев е привлечен към наказателна отговорност за закана с убийство, принуда и подбуждане към лъжесвидетелстване. Определена му е мярка за неотклонение "подписка".