Реставрираха две картини в добричката галерия

Приключи проектът за реставрация на картини, който бе спечелен от Художествена галерия – Добрич в сесия за „Финансово подпомагане на проекти за реставрация на произведения от изобразителното изкуство”, обявена от Национален дарителски фонд „13 века България“/НДФ/. Проектът е сред 16-те подкрепени от НДФ, от общо 48 кандидатствали проекта.

Предвидената по проекта реставрация на две творби от фонда на галерията на известните български художници Васил Бараков и Димитър Киров бе извършена от добричкия реставратор Павлин Пенев. Картините „Родопска есен” на Васил Бараков /1902 – 1991/ и „Песен на звеното” на Димитър Киров /1935 – 2008/ са особена ценност за галерията, тъй като са от по-ранните творби на авторите. „Родопска есен” е рисувана през 1931 г., когато художникът, заедно със Златю Бояджиев и Давид Перец – днешните класици на българската живопис, известни като Бараците, рисуват в Родопите в периода 1927 – 1937 г.


Галерията притежава платна на Димитър Киров от различни десетилетия, като „Песен на звеното” е създадена през 1976 г. и е характерен пример за творчеството на Димитър Киров от средата на 60-те и 70-те години. Като тематика и живописно пластично изграждане е един от образците на т. нар. „музикална живопис” на художника.

Васил Бараков и Димитър Киров са художници от различни творчески поколения с ярък принос за развитието на българското изобразително изкуство и реставрираните творби ще обогатят постоянната експозиция на Художествена галерия – Добрич.

На горната снимка: Картината „Родопска есен” на Васил Бараков
На долната снимка: Картината „Песен на звеното” на Димитър Киров