Кметът на Добрич награди най-добрите спортисти, отбори и треньори на годината

Спортист на годината е най-резултатният състезател на волейболен клуб Добруджа 07, отборът му е номер 1 за 2017-та в Добрич, Момчил Петков отново стана спортен талант на годината, борецът Панайот Димитров бе избран за най-добър сред състезателите с увреждания.

Кметът на Добрич награди най-добрите спортисти, отбори и треньори на годината



По традиция в края на годината Община Добрич отличи най-добрите в спорта. Церемонията се проведе днес в зала "Добротица". Наградите връчи кметът Йордан Йорданов. Той пожела на всички състезали още много успехи и да продължават да представят достойно Добрич. Кметският екип и спортната комисия към общинския съвет правят всичко възможно да ви подкрепят в начинанията и ще продължим да го правим и през 2018-та, увери спортистите Йордан Йорданов.

Клубовете бяха номинирали 19 свои състезали, като най-добрите десет бяха избрани с гласовете на кметския екип, общинските съветници от спортната комисия, спортни журналисти и представители на спортните клубове от Добрич. Общо 40 бяха попълнените анкети.


Победител в класацията "Спортист на Добрич за 2017 г." е волейболистът на ВК "Добруджа 07" Жулиен Георгиев. Той вдигна Купата на България, а в първенството остана на крачка от медалите - четвърто място. Младият волейболист от Добрич бе най-резултатният състезател на отбора в много голяма част от мачовете тази година и се превърна в основен играч и лидер на Добруджа 07. Жулиен Георгиев събра 256 точки и изпревари с 16 каратиста Пеньо Пенев от КК "Самурай" - първи в страната, втори в света, девети в Европа.


Третото място е за лекоатлетката на СКЛА "Добруджа 99" Радосвета Симеонова с 228 точки - националната шампионка за жени на маратон, спортно ходене и бягане с препятствия. В ТОП 10 следват голмайсторът на хандбален клуб "Добруджа" Джошкун Якубов, шампионът на тласкане на гюле Георги Иванов, капитанът на ХК Добруджа Илиян Илиев, борецът на "Добруджански юнак" Светослав Люцканов, боксьорът на "Добруджа" Ивайло Йорданов, тежкоатлетът на "Добруджа" Юндер Бейтула и шампионът за мъже на спортно ходене Николай Минков от СКЛА "Добруджа". Награди от общината получиха и техните лични треньори.


За четвърта поредна година мъжкият състав на ВК Добруджа 07 бе определен за най-добър отбор на годината в Добрич. Купата бе връчена на капитана Димитър Маринков. През 2017-та волейболният отбор на града ни спечели Купата на България и завърши на четвърто място в Суперлигата. Добруджа 07 събра 92 точки в анкетата за отбор на Добрич.


Вторият - мъжкият състав на хандбален клуб Добруджа, е със 70. Той заслужи поредното си предно класиране в класацията със спечелените сребърни медали в първенството, 13-ото поредно участие в евротурнирите и второто място на полусезона в А група. Наградата прие вратарят на отбора Емил Иванов, който е и треньор в школата.


Карате клуб "Самурай" - мъже зае третата позиция в отборното класиране. Самураите от Добрич, водени от сенсей Димитър Христов, през тази година отново станаха шампиони на ката на държавното първенство и на купа България.


За втори пореден път Община Добрич отличи наред с най-добрите спортисти и отбори на града, и най-добре представилите се млади състезатели. Победител в тази класация, както и през 2016-та, стана шахматистът Момчил Петков от клуб "Енергия 21" - републикански шампион на България за момчета. През тази година той защити титлата си на първенството на Европейския съюз за състезатели до 12 години, а на световното в Бразилия се класира десети сред 93-ма участници, като кръг преди края имаше шанс дори за медал от форума на планетата. В категорията "Най-добър млад талант" бяха номинирани 18 млади спортисти от школите в Добрич. Втори в класацията е волейболистът на Добруджа 07 Теодор Йорданов, който вече е част и от първия отбор и играе в Суперлигата. Той бе избран за най-добър блокировач на държавното първенство за кадети, на което отборът от Добрич зае престижното четвърто място. През това лято добричлията стана шампион на Балканите с националния отбор за юноши до 17 години и втори на Балканиадата за волейболисти до 19. На Европейското първенство за 17-годишни България се класира на четвърто място, като с голяма заслуга за успеха бе Теодор Йорданов.


Трети в класацията е Тулчан Мехмед от КК Самурай. През тази година той постигна големи успехи при каратистите до 12 години - първи на ката на световното, на държавното първенство и на Купа "България", а на световната купа се класира трети.


За втора поредна година на церемонията по награждаване на най-добрите спортисти и отбори на Добрич бяха отличени и най-успешните състезатели с увреждания. Номинираните в категорията бяха 6. Кметският екип, общинските съветници от спортната комисия, спортни журналисти и представители на спортните клубове от нашия град определиха с гласовете си тримата най-добри. Най-много точки - 89, събра борецът на "Добруджански юнак" Панайот Димитров. Той спечели бронзов медал на Олимпийски игри за спортисти с увреден слух в Турция. Панайот Димитров се класира трети в категория до 57 кг. в свободния стил. Борецът бе определен и за най-добър спортист сред учениците в спортното училище в Добрич за годината.


На церемонията "Спортист на Добрич" днес бяха наградени още двама състезатели с увреждания. Второто място в анкетата е за Милена Тодорова от клуб "Фаворит 2013" с 63 точки, която е първа на държавното първенство по спортна стрелба и седма на Световната купа в Хърватска.


Трети е Мустафа Мехмедалиев от клуб "Хищник" с 35 точки. Той е световен и републикански шампион по канадска борба за състезатели с увреждания, а на европейското се класира на четвърто място.

Тримата бяха наградени от президента на Лайънс клуб - Добрич Ивайло Милев.