Съветите на пожарната, за да посрещнем празниците си в безопасна среда

Зимните празници са време, когато семейството и приятелите се събират заедно, но също така е и период от годината с повишен риск от пожари.

Съветите на пожарната, за да посрещнем празниците си в безопасна среда

Спазването на няколко правила ще ви осигури спокойно и пожаробезопасно посрещане на празниците.



От Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ обръщат внимание на гражданите за мерките за сигурност, които трябва да имат предвид при посрещането на коледните и новогодишните празници.

При избора на коледно дърво имайте предвид, че игличките трябва да са свежи и да не падат при докосване. Не поставяйте свещи, в близост до дръвчето. При украсата му не трябва да се използват лампички, които не са предназначени конкретно за тази цел. Фактите сочат, че един на всеки три пожара с коледно дърво са вследствие на проблем с електричеството, та ка че изключвайте лампичките вечер и когато излизате.

Водещата причина за пожари в кухнята е оставени без наблюдение включени кухненски уреди! Повечето пожари в кухнята започват от котлона, затова имайте предвид, че в случай на малък пожар, трябва да задушите пламъците с капак.

Свещите в дома ни трябва да са на поне 30 см отстояние от всичко горимо. Задължително ги изгасяйте, преди да напуснете помещението.

Фойерверките се използват често за отбелязване на празници и специални събития, но те не са безопасни в ръцете на обикновения потребител. Всяка година има много изгорени и пострадали от фойерверки. Можете да се наслаждавате на фойерверките безопасно, ако спазвате няколко прости съвета: не използвайте любителски фойерверки, насладете им се на площада, например, където те са безопасни. Не оставяйте деца да палят фойерверки, тъй като най-висок риск от наранявания от фойерверки има за деца от 0 до 4г., следвани от децата на 10-14г.!