Коледно настроение в цеха за елхови играчки в Добрич (+ снимки)

Традицията да се украсяват коледните елхи с ръчно направени стъклени елхови играчки все още е жива в Добрич.

Коледно настроение в цеха за елхови играчки в Добрич (+ снимки)




В малка работилничка, приличаща на тази на Дядо Коледа в Добрич млади и стари изработват уникални коледни украшения, стъклени елхови играчки и дори гирлянди.


Коледа е любимият празник на собственика Александър Димитров. Бизнесът му свързан с Рождество Христово, първоначално е бил търговия с китайски гирлянди, но в последствие решава, че българският пазар се нуждае от по-качествени и сам се заема с тяхното производство преди 5 години.


Започва с производството на гирлянди, след това добавя коледни украшения и ръчно направени стъклени елхови играчки.



Василка Мирчева от 59 години се занимава със стъкларсвто и целия й стаж е преминал в правене на коледни топки, снежни човеци, пиленца, елхички и гъбки. Най- трудно се прави стъкленият връх, който по традиция краси елхата в коледната нощ, споделя Василка.


Елена Колева, която също изработва коледни играчки в работилничката, споделя, че технологията на раздуване на самата играчка е доста трудна.


 Когато се духа трябва играчката да бъде центрована, за да не се изкриви и да се върти непрекъснато, заяви тя.


Дизайнер на стъклените украшения за елха е Ваня Русева, тя се занимава с рисуване от дете, а в цеха работи от година и половина. Казва, че за да се получат уникални и неповторими елхови играчки е нужно само капка въображение.



В работилничката изработват Коледни украшения и по поръчка с ваш дизайн, дори и със светещ надпис.  Едни от най-необичайните поръчки тази година са със снимка на домашен любимец.