През декември можете да смените личния си лекар

До края на месец декември здравноосигурените лица могат да променят избора си на общопрактикуващ лекар.

През декември можете да смените личния си лекар

Необходимият за целта формуляр за постоянен избор на общопрактикуващ лекар се закупува от книжарниците за специализирана медицинска документация (информация за тях в съответните населени места може да се получи от РЗОК). Формулярът може да се изтегли и от сайта на НЗОК – www.nhif.bg.



Здравноосигурено лице, което желае да направи нов постоянен избор, представя на новоизбрания общопрактикуващ лекар:

-здравноосигурителната си книжка;

-третия екземпляр от регистрационната форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар (в случай, че не притежава здравноосигурителна книжка);

-попълнен регистрационен формуляр за постоянен избор;

При промяна на настоящия адрес здравноосигуреното лице има право на нов избор на лекар (без това да е обвързано със срок).

Лицата, временно пребиваващи за срок от един до пет месеца извън здравния район, в който са осъществили постоянен избор на общопрактикуващ лекар, могат да направят временен избор. Това се осъществява с формуляр за временен избор на общопрактикуващ лекар, който се закупува от книжарниците за специализирана медицинска документация или се изтегля от сайта на НЗОК www.nhif.bg. При изтичане на срока на временния избор на здравноосигуреното лице извън здравния район, в който е осъществен постоянният избор, автоматично се възстановява последният постоянен избор на общопрактикуващ лекар.

В случаите, когато се осъществи нов избор на общопрактикуващ лекар, здравноосигуреното лице предоставя на новоизбрания ОПЛ извлечение от медицинската документация. Извлечение с копие от необходимата медицинска документация се предоставя на здравноосигуреното лице при поискване от него от предишния ОПЛ. Общопрактикуващият лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на лицата от датата, на която е осъществен изборът, като здравноосигуреното лице се включва в пациентската му листа от тази дата.

Здравноосигурените лица могат да попълнят и изпратят на избрания от тях ОПЛ регистрационна форма за първоначален, постоянен или временен избор по електронен път, безплатно, при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронен подпис /ЗЕДЕП/ чрез електронна услуга, предоставяна от НЗОК.

През месец юни 2017 г., 2 250 здравноосигурени жители на област Добрич избраха нов личен лекар. Здравна каса не изследва причините, поради които лицата решават да сменят общопрактикуващия си лекар. Често това е промяна на местоживеенето. Счита се като цяло, че пациентите прибягват до тази законова възможност поради общото си неудовлетворение от услугите на избрания от тях личен лекар.