39 заявки за нови сортове пшеница през 2017 г.

39 заявки за сортоизпитване и признаване на нови сортове пшеници са постъпили тази година, съобщават от Министерството на земеделието.

39 заявки за нови сортове пшеница през 2017 г.

За сравнение през 2015 г. те са били само  15. Обяснението за това е, че след присъединяването на страната към Европейския съюз  през 2007 г., в резултат на спазването на правилата   за свободна търговия на стоки и услуги, има тенденция за непрекъснато  намаляване на броя на подаваните заявки. През настоящата година заедно с 15 заявления от български селекционери, в сортоизпитване са сортове на селекционери от  Македония, Сърбия,  Гърция и Франция. От агро министерството посочват, че доброто съотношение на  цена  и качество на сортоизпитването при пшениците  е атрактивно дори за Франция.


У нас са налични семена от 2 417 сорта пшеници, вписани в европейския каталог, но резултатите от сортоизпитването в страната са важни за стопаните, защото  освен добрите хлебопекарни качества  и добив,  се проверяват и  специфични характеристики като устойчивост на  студ, полягане и на икономически важните болести. Опитните полета на Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол  са отворени за посещение през периода на отглеждане на опитите. За резултатите от сортоизпитването на уебстраницата на ИАСАС се публикува бюлетин, който е обществено достъпен, посочват още от МЗХГ.

Нови у нас са алтернативни типове  пшеница и тритикале, които могат да се засяват през есента и през пролетта, а добивите от тях са напълно конкурентни на зимните типове. През тази година в опитното поле в село Селановци от алтернативен тип тритикале  е получен  добив от 900 кг от декар. Регистрацията на алтернативните  сортове трябва да стане реалност през 2018 г. като така земеделците ще могат в години с тежки агроклиматични условия през есента, които не позволяват засяване в оптималните  агротехнически срокове, да засеят през пролетта и да се надяват на отличен резултат.