Окръжен съд - Добрич призна глоба, наложена на добруджанец за пътно нарушение в Германия

Окръжен съд - Добрич призна финансова санкция от 120 евро, наложена в Германия на мъж от село Лясково заради нарушение на разпоредбите за движение по пътищата.

Окръжен съд - Добрич призна глоба, наложена на добруджанец за пътно нарушение в Германия

35-годишният К. К. е извършил провинението на 18 април, докато пътувал по федерална автомагистрала в посока Кьолн. Като водач на товарен автомобил с максимално допустима обща маса над 3.5 тона, той не е спазил минимално допустимото разстояние от движещото се пред него превозно средство от 50 м. при движение със скорост от над 50 км/ч по автомагистрала.


Решението за плащане на финансова санкция е постановено от Полицейски президиум Райнпфалц, като мъжът е бил уведомен от германските власти за правото си да го обжалва. Той ще плати и направените по съдебното и административното производство разходи в размер на 28.50 евро.

Делото в Окръжния съд беше образувано въз основа на изпратено на 23 октомври удостоверение от Федерална служба „Правосъдие” - Германия за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз. Тричленният съдийски състав прецени, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на наложената санкция и мъжът трябва да плати 290.44 лв., които са равностойни на глобата от общо 148.50 евро. След влизане на решението в сила, препис от него ще бъде изпратен на органите на НАП за изпълнение.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.