След колко време можем да седнем зад волана, ако сме пили алкохол?

В празничните дни се стига до дълги вечери на маса с много алкохол. Кога организмът ни се изчиства и кога можем да се седнем зад волана на автомобила – това се оказва много сложен въпрос.

След колко време можем да седнем зад волана, ако сме пили алкохол?

Токсикологът от Военномедицинска Академия (ВМА) д-р Валентин Конов е категоричен, че зависи от вида на алкохола и от конкретното състояние на консуматора на алкохол. „Много често една такава информация, за това колко време след консумацията човек е в кондиция да шофира, би могла да подведе абсолютно всеки водач”, обясни той. 



По думите на д-р Конов е хубаво е да има период от поне 24 часа без шофиране, ако някой е консумирал алкохол.

Австралийската асоциация на информационната индустрия дава следния пример: Ако консумирате бутилка концентрат от 750 мл или 3 бутилки вино в диапазона между 18 ч. и 2 ч. през нощта, тялото ви ще се освободи от погълнатото количество алкохол  едва около 18 ч. на другия ден. 

Алкохолът е враг, защото води до самоувереност и лоша преценка на пътя. „Първоначално човек изпада в стадий на еуфория, безгрижен е, реакциите му са такива, че все едно е придобил много сила, и точно това е подвеждащият елемент на употребата на алкохол”, казва още д-р Конов.

Лабораторията на Военномедицинска академия е една от най-добре оборудваните за тестове на алкохол и наркотици. Именно от тук минават най-тежките криминални случаи.  В практиката си токсикологът д-р Конов се сблъсква с редица пациенти, злоупотребили с алкохол. Сред най-тежките случаи е мъж, приет в токсикологията на ВМА със 7 промила. „Този човек беше в кома и трудно оживя”, подчерта токсикологът. 

При над 5 промила алкохол в кръвта обикновено се стига до кома, показва практиката на д-р Конов.  5 промила означава, че вероятно ориентировъчно човекът е изпил бутилка концентрат.  

„Идеята е да се борим с манталитета – „две ракии може”. В ЕС има 4 държави, в които не се позволява абсолютно никаква консумация на алкохол за шофьорите – Румъния, Чехия, Унгария и Словакия”, отбеляза Настимир Ананиев, бивш председател  на транспортната комисия в парламента.

Той посочи, че в чужбина шофьорите се разделят на категории – стандартни; търговски, които шофират служебни коли; и нови водачи. „За всеки има различно ограничение. И ние трябва да вървим в тази посока”, смята Ананиев.

В студиото на bTV беше направен и експеримент на живо т. нар. „алко очила”, тоест какво вижда пияният шофьор. Той показа, че при 1,7 промила картината е напълно изкривена.

Няма как при това положение човек да пази права линия, да има концентрация и няма как възприятията за близките и далечните обекти да бъдат правилни, каза Владимир Тодоров от Асоциацията на застраховани и пострадали при катастрофи. Основният проблем при шофирането след употреба на алкохол е забавянето на реакциите и изкривеното възприятие за дистанция, категоричен беше той.

Тодоров припомни, че когато човек направи пътно-транспортно произшествие и се установи, че е употребил алкохол, никакви застраховки не важат – нито „Гражданска отговорност”, нито „Каско”. В този случай всички щети, които той е нанесъл – и на инфраструктура, и на други хора, се поемат от този пиян шофьор, посочи той.

„Убеден съм, че свалянето на регистрационните табели, което започна от началото на тази година, и спирането на автомобилите на пияни шофьори – имаме вече близо 7-8 хиляди такива автомобила, които стоят на трупчета, ще даде сериозен положителен ефект в следващите години”, допълни Владимир Тодоров.

Източник: БТВ