Млад добричлия събра 100 истории от цяла България в най-голямата книга с народни приказки

В нея ще прочетем за краля на Добруджа, за хайдутина Добри Добруджанеца и неговата дружина, за змей и грифон, бродили по нашите земи.

Млад добричлия събра 100 истории от цяла България в най-голямата книга с народни приказки

По идея и инициатива на добричлията Слави Ганев на българския книжен базар предстои да излезе "Български народни приказки". Той е работил върху книгата близо година и половина, събирайки най-интересните истории от родния фолклор от всяко кътче на родината. Това е най-голямото произведение с български народни приказки, издавано през последните години. Книгата е с впечатляващите 830 страници и съдържа 100 приказки, без тази точна бройка да е била търсен предварително ефект от съставителя Слави Ганев.


Историите са разделени по области, като е обхваната територията на цяла България.

6 от приказките са от Добруджа - 3 от Добричко и 3 от района на Силистра. Тези, свързани с нашата област, са посветени на краля на Добруджа, на хайдутина Добри Добруджанеца и неговата дружина, на "Глупавата жена" - която е хумористична приказка. Едната история от Силистра е за змей, другата - за грифон, а третата за млад мъж, борил се с мечка.

Приказките от Добруджа са по-различни от останалите, не са толкова познати като другите, те носят нещо много специфично за региона, много е силна връзката между историите и областта, смята авторът Слави Ганев.

Книгата е на издателство "Deja Book" и ще бъде по книжарниците през следващата седмица. Вече се приемат предварителни онлайн поръчки на ozone.bg и ciela.com.

Автор на корицата е Христо Чуков, който е работил и по тези на останалите книги, достигнали до българския читател благодарение на инициативите на Слави Ганев.

Той е на 27 години, завършил е Езикова гимназия "Гео Милев" - Добрич с английски и немски език и право в Софийския университет. По инициатива и в превод на добричлията Слави Ганев за първи път на български в оригинал бяха издадени литературни шедьоври като романът "Дракула" на ирландския писател Брам Стокър, "Моханът" - един от първообразите на готическата литература от иновативния английски автор Матю Луис, първото издание на оригиналните приказки на братя Грим, най-забраняваната книга в историята - "Мемоарите на една лека жена" от Джон Клилънд. След техния превод, сега идва ред и на първата книга за Слави Ганев като автор - "Български народни приказки". Младият добричлия се е посветил на литературата и скоро можем да очакваме ново любопитно заглавие, върху чийто превод той вече активно работи.