Опасна синтетична дрога замества марихуаната в България

Опасна „дизайнерска” дрога става все по-популярна сред тийнейджърите в България.

Опасна синтетична дрога замества марихуаната в България

Заради ниската цена, един от най-разпространите наркотици в момента е MDMB – шмика или „китайски чай”. Употребата му води до много тежки последствия за организма, дори до смърт.



„Тази нова дрога не остава следи в тялото, което е много опасно”, каза в предаването „Здравей, България” инспектор Петьо Петков от СДВР.

По думите му такъв тип вещества предизвикват загуба за съзнание. „Новата синтетика не може да се вкара в една рамка. Обикновено на пазара това е наречено „билка” - растителна маса, обработена с химикал. Ползват се най-различни растителни маси, които добре абсорбират течности. Това е известно в Европа като „спайс” – зелена тревна маса, обработена с химикал. Хората, които го правят, често не дозират правилно”, обясни инспекторът.

Той посочи и за какви симптоми да следят родителите, за да познаят дали децата им са употребявали такива вещества.

Това е понижаване на телесната температура, промяна на настроението, изтръпване на крайниците, при по голяма дозировка се стига до кома.

Инспекторът успокои, че няма масов бум на продажбата на такива наркотици у нас.

Употребата на такъв наркотик е една от версиите за смъртта на 18-годишния Кристиян Братоевски. Дванадесетокласникът от врачанското село Борован почина в съня си в нощта на неделя срещу понеделник. Преди това бил на събиране с приятели, където, според местния в-к „Конкурент”, пушил „китайски чай”, закупен от дилър от Бяла Слатина. В момента се очакват резултатите от аутопсията, която ще изясни причината за смъртта на момчето.

Според Експертния клуб за икономика и политика, разпространението на новите дизайнерски наркотици е резултат най-вече от държавните регулации.

Засиленият контрол и драконовските мерки срещу традиционните наркотици и най-вече марихуаната водят до заместването им с нови, по-евтини и по-трудно откриваеми субстанции.

Става дума за вещества, открити и синтезирани през последната година-две, обикновено в Китай. Тяхното производство е с една единствена цел – да се заобикаля законодателството и ограниченията за внос-износ, произвеждайки ново химическо съединение, което все още не фигурира в забранителните списъци.

Тези синтетични наркотици често не могат да бъдат засечени при стандартните тестове, което ги прави популярни както сред шофьорите, така и сред тийнейджърите. За употреба на марихуана например  водачът на моторно превозно средство може да попадне в затвора за 1 до 3 години.

В същото време новите синтетични наркотици имат съвсем различни ефекти. За разлика от марихуаната, която предизвиква отпадналост, сънливост, нарушена координация, мускулна слабост и понижено кръвно налягане, те често водят до свърхативност, параноя и безпричинна агресия.

Нещо повече, за разлика от предозирането с марихуана, това със синтетични наркотици може да бъде смъртоносно.

Източник: Vesti.bg