Какво ще решат от РИОСВ Варна?

Това ще ни обясни в новата си статия Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ по метода на хидравлично разбиване.

Какво ще решат от РИОСВ Варна?

Какво ще решат от РИОСВ Варна?

Този страшно важен въпрос витае във пространството на Добруджанския регион и не само?
От средата на месец Август 2017 година обществеността в Добруджа беше хвърлена в тревога, чрез получаване информация за положителна оценка, която РИОСВ Варна дава на доклада за ОВОС, разработван от платени от „Русгеоком БГ” специалисти. Подчертавам, че са заплатени от инвеститора, не защото оспорвам, че трябва да им се плати, а за да стане ясно още от този пръв момент, чии интереси ще защитават специалистите, съставили доклада от около 900 страници.
Информирани бяха кметовете, кметските наместници на засегнатите от инвестиционното намерение селища и гражданската инициатива, която беше подала жалби по доклада от преди две години, който тогава получи отрицателна оценка от РИОСВ Варна.
И се започна едно чакане, докато прословутият доклад се появи на сайта на РИОСВ Варна. Датата беше 16.09.2017 г. - точно един месец преди първото обществено обсъждане. Защото законът в държавата България е такъв: един месец и нито ден повече не се дава на гражданските организации, за да се запознаят задълбочено с доклад от близо 900 стр., писан иначе две години от доценти, професори и други там специалисти, на които им е платено за това?! Вероятно, законодателят е имал изключително високо мнение за гражданското общество, считайки, че то  би могло да се ориентира във всяка специфична материя само за месец или участието на всяко гражданско общество в процедурата на обществени обсъждания е де факто отказано, поставяйки невъзможно кратки срокове за запознаване с материята?!
Е „Да, ама не”, ще  цитирам прословутият Петко Бoчаров. Когато искат да посегнат на живота ти, на водата ти, на бъдещето на Родината ти въобще, ти гражданино, нямаш изход освен да започнеш надбягване с времето! И се започна!
Четене на ДОВОС, обсъждане между засегнатите и търсене на истината! Но да търсиш истината за технологията, която ще се прилага, за опасностите, ако има такива, се оказа все едно да търсиш игла в купа сено! В 900 стр,. две трети от които са „копи пейст”, има много малко факти и истини! Преобладават заклинания за това колко хубаво ще бъде за всички нас, живущите в Добруджа, какво „светло бъдеще” ни очаква под крилото на фирмата, искаща концесия за 35 години и имаща намерение да направи 41 брой сондажи, всички до един преминаващи през водният хоризонт, от който живеем! В очакване все пак, да намерим истински успокояващи неща, научно доказани факти за безопасност, ние все повече се натъквахме на преувеличавания на фактите, завоалиране на истината, та дори и откровени лъжи!
И така дойде денят на първото обществено обсъждане!
Перфектна презентация, присъствие в „деловия президиум”, по-възрастните се сещат за какво говоря, отново на изброени по титли и поименно „светила на науката”и насреща хората от село Рогозина. Вероятно очакването е било, че след цветните картинки и напевният глас на презeнтиращия, селското население ще ахне от възторг и възхита и ще покани тъй желаните „инвеститори” в земите си?!
Е, „Да, ама не”! Залата се пукаше по шевовете, входните врати бяха откачени, за да чуват и присъстващите в коридора и заваляха въпроси! Въпроси от всякакво естество, както и споделяне на горчив опит от проучвателните сондажи! А насреща, никaкъв смислен отговор! Доценти, професори, инженери, които кой знае дали познават доклада по същество, но иначе дават отговори, но отговори мъгляви, неистинни, приличащи на агитационни лозунги! Да но човекът от село е здраво стъпил на земята, знае как тя се отблагодарява или си отмъщава, според туй как се грижиш за нея, а освен това тези същите хора бяха претърпели всички несгоди, неудобства и вреди от предшестващите проучвателни сондажи!
И така девет обсъждания, пълни зали, въпроси всякакви, ставащи все по-неудобни, въпроси свързани както с технологията, с намеците за смяна модела на производство, за опасностите най-вече за водата, за вредните шум, вибрации и запрашаване, за почвите и земетресенията! Контра теза  на клетвите в ДОВОС, за липса на  опасност от аварии, защото дори само от два на брой проучвателни сондажа досега, единият е дефектирал и хората са свидетели на изливане на тонове киселина във земните недра, а колкото до пречиствателните станции и грижа за отровните отпадни води, хората са видели как камиони на Русгеоком са изливали в поясите и кайряците тези замърсени и вредни за природата води по време на проучвателните сондажи!
Някой се сети и да пита коя и каква е, с какъв капацитет е тази фирма Русгеоком! И така, въпреки премълчаването  и предъвкването на  фактите от представителите на Русгеоком, до края стана ясно, че един български олигарх, брат му и синовете му са тези, които искат да ни загробят, за да множат богатството си! Стана  ясно и че икономическият ефект от дейността на тази фирма е почти нищожен, защото цялото количеството газ, което те твърдят, че имат доказано е равно на около три процента от годишното потребление на газ в България?! Мантрата за диверсификация и спасяване на родината от газова зависимост се изпари яко дим!
И така навсякъде и без изключение хората, които бяха питани чрез тези обществени обсъждания казаха категорично „НЕ”! И това беше протоколирано, документирано и потвърдено и чрез нарочни декларации от местните хора!
И какво следва сега? Следва Русгеоком да отговори писмено на възраженията, които бяха изпратени до тях в законовия срок, както и на въпросите, които им се задаваха на място, а РИОСВ Варна да отсъди!
Но високомерно фирмата инвеститор обяви, че няма да допълва своя ДОВОС, т.е. той остава същият, т.е. няма да отговаря на възникналите въпроси и възражения!
И как, се питаме ние, ще отсъди сега РИОСВ Варна? Чуха ли хората,  прочетоха ли възраженията им, видяха  ли слабите места в ДОВОС, които сега хората им показаха?
Или ще ни подложат на безкраен маратон от обществени обсъждания, както твърдят Русгеоком за всеки следващ етап, което според тях би трябвало да ни успокои?! Тук искам да задам следният въпрос към РИОСВ Варна:
Господа, вие, които се явявате арбитър във възникналия спор, как ще отсъдите?
Имате два варианта:
Единият е да дадете отрицателна оценка на ДОВОС и да спасите цяла Североизточна България от бъдещо изчезване.
Другият е да потвърдите положителната си оценка, като ни успокоявате, че ще има и други обществени обсъждания, които самите вие с този си акт обезмисляте?!
Ако изобщо има смисъл от обществените обсъждания, които законодателят е включил в процедурата, вие чухте категоричното отрицателно мнение на хората и би трябвало на база това да дадете и вие отрицателна оценка! Ако не го направите, бъдете готови да отговаряте на хората по каква причина те да се явяват на обществени обсъждания, когато самите вие сте доказали незачитането им!
С подобен акт от ваша страна, вие ще докажете, че общественият интерес не е водещ при вземане на решенията ви! Тогава кой?
На този въпрос трябва да са готови да отговарят и ресорните министри, както и законодателят, включил обществени обсъждания като възможност да се чуе гласа на гражданското общество!!!
На 15 декември тази година ще получим отговор на този въпрос!

Синтия Недялкова
Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ