Ден на отворените врати в Районен съд - Генерал Тошево

Ученици от града посетиха съда, за да се запознаят отблизо с дейността на институцията, както и да разберат повече за киберпрестъпленията.

Ден на отворените врати в Районен съд - Генерал Тошево

За четвърти път Районен съд - Генерал Тошево организира ден на отворените врати, който се проведе днес. Този път участие в инициативата взеха IX-ите и X-ите класове от Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински” и Средно училище „Никола Й. Вапцаров” в града. Те имаха възможност да разгледат различните служби, деловодства и регистратурата на съда, а подробности за ролята и мястото на институцията в съдебната карта на страната представи съдия Петров.



В рамките на проявата инж. Димо Водкаджиев - системен администратор в Районен съд – Генерал Тошево изнесе лекция на тема „Децата и компютърните престъпления”, в която учениците взеха дейно участие и за изненада на организаторите се оказаха изключително подготвени. За финал бе представен филм, в който бе засегната темата за престъпленията, насочени към малолетни и непълнолетни потребители в интернет, с цел сексуален тормоз.

В Деня на отворени врати бяха обявени и победителите в организирания от съда конкурс за есе на тема „Интернет – опасен или полезен за израстването и възпитанието на младежите”.

Инициативата е част от кампанията на Висшия съдебен съвет за провеждане на дни на отворените врати в органите на съдебната власт и има за цел да допринесе за повишаване на правната култура на младите хора, както и за повишаване на доверието на гражданите в съдебната система.