3 години условно за смърт на пътя

Наказание 3 години условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок наложи Окръжен съд – Добрич, на 36-годишния Слави Д. Сл. от с. Ломница, община Добричка. Той е лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 5 години.

3 години условно за смърт на пътя

Слави Сл. бе признат за виновен за това, че на 19.10.2010 г. по пътя с. Крушари – гр. Добрич, на около 800 м след с. Паскалево, при управление на лек автомобил „Рено Клио”, в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта 2,38 на хиляда, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 34-годишен мъж от с. Ломница.

Родителите на пострадалия заявиха пред съда днес, че не желаят да участват в наказателното производство като граждански ищци и частни обвинители и ще търсят правата си пред гражданския съд.

С днешната присъда съдът признава за установено, че на 18.10.2010 г. вечерта Слави е бил на гости в дома на пострадалия в с. Ломница и изпили две бутилки по 2 литра бира. От алкохола 34-годишният станал невъздържан и бил неконтролируем. Той тръгнал с личния си автомобил до с. Овчарово, а Слави го придружил, знаейки за буйствата му. Прибрали се, но по-късно 34-годишният решил да отиде при своя приятелка в Добрич.

 

Пострадалият събудил брат си и му казал, къде ще ходят. След това попитал Слави ще го закара ли. Подсъдимият бил пил по-малко алкохол и виждал, че 34-годишният е афектиран. Слави се съгласил с желание да предпази приятеля си от невъздържана постъпка. Той отишъл до дома си, взел личната си кола и тримата тръгнали за Добрич. Пострадалият пътувал на предната дясна седалка, без да си постави колан. Било тъмно, след полунощ. Валял силен дъжд и пътната настилка била мокра. Подсъдимият управлявал „Реното” със скорост 80-90 км в час. След като излезли от с. Паскалево автомобилът започнал да напуска пътното платно, като предното му дясно колело преминало върху десния банкет. На отстояние 263 м, след като започнала да напуска платното за движение, колата се ударила в крайпътно дърво. В резултат на удара автомобилът се завъртял и продължил да се движи като се ударил във второ дърво. Слави и братът на пострадалия не могли да го извадят от колата, после подсъдимият се обадил на „Бърза помощ”.

Направеното му медицинско изследване е доказало наличие на 2,38 промила етилов алкохол в кръвта на Слави Сл.

Той има основно образование, женен е, работи, не е осъждан.

По молба на подсъдимия и след като той призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт, Окръжен съд – Добрич, допусна делото да протече по реда на съкратеното съдебно следствие.

 

Направеното от Слави Сл. признание означава, че неговото поведение е било както е описано в обвинителния акт и той не желае да се събират доказателства за фактите в него. Наказателно-процесуалният и Наказателният кодекс съдържат норми, които задължават съда при провеждане на съкратено съдебно следствие да наложи наказание като го определи в рамките на предвиденото в Наказателния кодекс и го намали с 1/3.

Предвид това Окръжен съд – Добрич, определи на Слави Сл. наказание от 4 години и 6 месеца условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок, което намали с 1/3. Съдът постанови той да изтърпи 3 години условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.