Зърнопроизводителите искат среща с Бойко Борисов, преминават към ефективни действия срещу добива на газ в Добруджа

Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите проведе извънредно заседание в Генерал Тошево. То бе свикано, заради проблема с добива на газ в Добруджа.

Зърнопроизводителите искат среща с Бойко Борисов, преминават към ефективни действия срещу добива на газ в Добруджа

Спешното заседание на асоциацията бе предизвикано от реализирането на инвестиционни проекти за добив на газ в област Добрич – „Разработка и усвояване на находище „Спасово“ в блок „Добрич“: Рогозина, Чернооково, Калина и Рогозина изток“ с инвеститор „Русгеоком БГ“ ЕАД и относно проучванията на компанията „Парк Плейс Енерджи“ за находища на нефт и газ в блок „1-11 Вранино“ - с площ от 397 кв. км., разположен  в 4 общини - Каварна, Балчик, Шабла, Генерал Тошево.


УС на НАЗ, както и присъстващите членове на „Асоциация на българските зърнопроизводители 2006“ и на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, бяха информирани за реалните рискове и последици от добива на газ в региона. Изяснено бе, че извличането на газ на дълбочина под 1 км. е атрактивно само, ако се извършва по неконвенционален метод, тъй като добивът по традиционна технология не би бил икономически оправдан в случая. Специалисти от научните среди също потвърдиха факта, че на дълбочина над 2000 м. в района се намират скали – шисти, от които се добива шистов газ. Основателно притеснение буди и липсващото описание на технологията на добив в инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ" ЕАД, смятат от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

С оглед задълбочаването на проблема, УС на НАЗ разпореди провеждане на спешна мащабна информационна кампания сред населението, включително собствениците и ползвателите на земеделски земи, на районите, обхванати от проектите за добив на газ, както и сред членовете на регионалните сдружения на НАЗ. Подкрепени бяха и предложения за иницииране на среща с министър-председателя Бойко Борисов и преминаване към ефективни действия, в защита на опазването на живота и здравето на жителите. Решението за предприемане на мерки ще бъде гласувано на следващото заседание в края на месеца.