Швейцарско село дава по 60 хил. евро на семейство за заселване

Малко швейцарско селце, заплашено от изчезване, след като голяма част от жителите му са го напуснали.

Швейцарско село дава по 60 хил. евро на семейство за заселване

Живописното населено място сега има едва 240 обитатели, местното училище е затворено, а много от къщите се използват като вили за отпуската и стоят празни през по-голямата част на годината.



Сега жителите ще гласуват предложение, според което новите семейства, които се заселят в селото, могат да получат по 21.50 хил. евро, а за децата ще се отпускат по 8,5 хил. евро. За семейство от четирима души сумата може да достигне 60 хил. евро.

Има обаче условия към тази сделка. Жителите трябва да са на възраст под 45 години и да са готови да остават поне 10 години. Жилището, което ще купят или ще построят, трябва да е на стойност 171,500 евро. Освен това изискването е това да е основния дом на семейството.

Властите, които стоят зад плана за съживяване на селото, са убедени, че тази политика ще е реална инвестиция в бъдещето на Албинен, въпреки първоначалните разходи.

Всеки, който реши да се премести в швейцарското селце, ще може да се възползва от чистия планински въздух и от невероятните гледки. Малко са възможностите за работа в селцето, но градчетата Висп и Сион са наблизо, Берн е на два часа с влак или кола, а Женева е на три часа път.

Друго селце, което се появи в новините е швейцарското Корипо, което има само 13 обитатели, обяви плановете си да се превърне в гигантски хотел в опит да преодолее заплахата от изчезването си.