Каварненец, хванат с половин килограм трева, остава в ареста

Каварненец, хванат с половин килограм трева, остава в ареста
Варненският апелативен съд остави без уважение жалбата на Стефан Стефанов против определение на Окръжен съд – Добрич, с което на 7 ноември тази година спрямо него е била определена най-тежката мярка за процесуална принуда - задържане под стража, заради притежанието и разпространението на високорискови наркотични вещества.

Наказателното преследване спрямо 24-годишния мъж е започнало като бързо производство на РУП в Каварна, след като 4 ноември в дома му в морския град органите на реда открили близо 500 грама марихуана, амфетамин с общо нетно тегло 1,80 грама и метамфетамин с тегло 32,5 грама. В хода на бързото производство по отношение на Стефанов е било повдигнато обвинение затова, че по същото време е разпространил 5,46 грама марихуана.


При преценка на законността на първоначалното задържане днес Варненският апелативен съд не коментира наличието на обосновано предположение за авторството на деянието, тъй като то не се оспорва от страните. Обект на анализ бяха единствено изводите за наличието на опасност младият мъж да се укрие или да извърши престъпление. Въззивната апелативна инстанция сподели аргументите на защитата, че няма опасност обвиняемият да се укрие от наказателно преследване. Стефанов е неосъждан, работи и е пред завършване на висшето си образование. Съдът цени обаче иззетите значителни количества наркотични вещества, факта, че е бил задържан в момент на разпространение на едно от тях, високата обществена опасност на деянието и тежестта на наказанието - все обстоятелства, които го мотивират за извода, че е реална опасността Стефан да извърши престъпление.


За да бъде преустановено противоправното му поведение и в обществен интерес е обвиняемият Стоянов да бъде с мярка за неотклонение задържане под стража, определи Варненският апелативен съд и потвърди първоначалния му арест. Това определение е окончателно.

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+