Рок операта на всички времена "Jesus Christ - Superstar" идва в България през 2018

През 2018-та у нас пристига оригиналният и безспорно най-успешен бродуейски мюзикъл за всички времена - "Исус Христос суперзвезда" ("Jesus Christ - Superstar") на знаменития композитор Андрю Лойд Уебър и завладяващия майстор на лириката Тим Райс.

Рок операта на всички времена "Jesus Christ - Superstar" идва в България през 2018

В ролята на Jesus Christ ще видите звездата Тед Нийли, който изигра ролята на Спасителя в едноименния филм на Norman Jewison и постави рекорд с над 2 000 представления на "Исус Христос суперзвезда" на Бродуей, Уест Енд и останалите големи сцени по света. 



Звездният състав от 55 артисти, музиканти и екип от уникални професионалисти ще дойдат в България, за да ни направят съпричастни с най-великото изкуство на последното столетие - мюзикъла, с един от най-играните спектакли за всички времена. . 

Наричан още първата рок опера, чрез този шедьовър, от сцената на Зала 1 на НДК в цели три вечери -  5, 6 и 7 април 2018 от 20:00 часа ще чуем безспорните хитове "Gethsemane (I Only Want to Say)", "I Don't Know How to Love Him", "Could We Start Again Please?", "Superstar" и много други.

Музиката на Andrew Lloyd Webber е емблематична. Той е един от най-известните композитори от края на 20 век с многото си успешни постановки, които се играят в продължение на десетилетия на Бродуей (Ню Йорк) и Уест енд (Лондон). Написал е 16 мюзикъла, два саундтрака и латински Реквием. Голяма част от песните му, като "I Don’t Know How to Love Him" от "Исус Христос суперзвезда", "Don’t Cry For Me, Argentina" от "Евита", "Memory" от "Котките" и "The Music of the Night" от "Фантомът от операта" са станали известни хитове и извън театралните постановки.

Рок операта "Исус Христос суперзвезда" е представена за първи път на сцена през 1971 и разглежда политическите и междуличностни сблъсъци на Юда Искариотски и Исус. Действието следва каноничното Евангелие за последната, Страстната седмица от живота на Исус, като започва с пристигането му в Йерусалим, и завършва с разпъването му на кръста.

Поставянето на спектакъла на Бродуей, Ню Йорк (най-населеният с евреи град в света извън Израел) предизвиква множество обществени спорове и противоречиви оценки, като става причина за протести от страна на много религиозни групи. През 1973 в Израел е заснет филмовият вариант на мюзикъла с режисьора Norman Jewison с Ted Neeley в ролята на Спасителя. Преди това рок операта е позната на публиката като музикален албум, в който партията на Исус е изпята от Ian Gillan от Deep Purple.

Източник: Радио 1 Rock