Представяне на книгата "Да бъдеш римлянин в Мизия" в Дом-паметника

На 23 ноември 2017 г. от 18.00 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков“ ще бъде представена книгата на Калин Стоев „Да бъдеш римлянин в Мизия. Антропонимия и просопография на романизираното население в Горна и Долна Мизия (І–ІІІ век)“.

Представяне на книгата "Да бъдеш римлянин в Мизия" в Дом-паметника

Книгата е изследване на имената и биографиите на над 4 000 римски граждани, принадлежащи към над 200 семейства от територията на провинция Мизия и на по-късните провинции Горна и Долна Мизия. Анализът на тези имена и биографии изгражда структурата на романизацията – процес на присъединяване на територията и населението на Долнодунавския регион към военната, административната и обществената структура на римския свят и функционирането на региона като част от Империята. Изследването е снабдено с два обширни каталога на римските граждани, подробна библиография и обширен справочен апарат.


Д-р Калин Стоев ще въведе своите читатели в проблематиката, като направи презентация на тема: „Imperium и империя в източните части на провинция Мизия (I в. пр. н.е. – I в. от н.е.)“. Презентацията ще акцентира върху установяването на „римския ред” на територията на Добрич и региона – източните части на провинция Мизия според тогавашната терминология.

Издателска къща „Тендрил“ ще представи накратко дейността и продукцията си и ще предложи книгата на Калин Стоев, както и всички други свои издания, на преференциални цени.

Програма на представянето:

Откриване на събитието от д-р Кремена Митева.

Представяне на Издателска къща „Тендрил“.

Представяне на автора и книгата.

Лекция на д-р Калин Стоев на тема „Imperium и империя в източните части на провинция Мизия (I в. пр. н.е. – I в. от н.е.)“.

Разговор с автора на чаша вино.