С празничен концерт в с. Росица започнаха тържествата по отбелязване 137 години от рождението на Йордан Йовков

Вчера, 16 ноември, започнаха тържествата по отбелязване 137 годишнината от рождението на певеца на Добруджа – Йордан Йовков.

С празничен концерт в с. Росица започнаха тържествата по отбелязване 137 години от рождението на Йордан Йовков

По този повод в с. Росица, чието читалище носи името на изтъкнатия белетрист, се проведе концерт. Проявата, включваше музикални и танцови изпълнения, които завлaдяха пълната зала на културното средище. Събитието бе уважено от заместник кмета на община Генерал Тошево Георги Георгиев.



В рамките на тържеството, с едноминутно мълчание бе почетена паметта на почетния гражданин на община Генерал Тошево Борис Бръмчийски, чийто творчески път в Добруджа е започнал именно от с. Росица.

В с. Росица Йордан Йовков учителства една година. Краткият период от време обаче, не пречи на майстора на разказа да използва за свои прототипи редица местни трудолюбиви добруджанци. Сред най-известните от тях е Сали Яшар от „Песента на колелетата”.

Проявите, посветени на Йордан Йовков, продължават с моноспектакъл, вдъхновен от йовкови творби на 20 ноември в НЧ „Светлина – 1941” и приключване на конкурса „Йовков и неговият свят” на 22 ноември.